1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Tymošenko: Puhelutallennetta venäläisten tappamisesta käsitelty

Ukrainan entinen pääministeri sanoo videopalvelu YouTubeen ladatulla tallenteella, että Ukrainan venäjänkielinen vähemmistö pitäisi tappaa ydinaseilla.

Ukraina
tymoshenkon Twitter-sivu
Twitter

Ukrainan entinen pääministeri Julija Tymošenko ilmoitti tiistaina, että Venäjän valtion television maanantai-iltana esittämää kiistanalaista puhelutallennetta on käsitelty. Tallenteella Tymošenko sanoo, että venäläiset ja heidän johtajansa pitäisi tappaa.

Tymošenkon väitetään keskustelevan tallenteella Krimin tilanteesta venäjäksi ukrainalaisen kansanedustaja Nestor Shufrychin kanssa.

Entinen pääministeri on myöntänyt, että tallenteella kuuluva ääni on hänen. Tymošenkon mukaan hänen kommenttejaan on kuitenkin manipuloitu.

Uhoa ja tappamispuheita

Entinen pääministeri sanoo videopalvelu YouTubeen ladatulla tallenteella, että on aika tarttua aseisiin ja tuhota nämä pirun "katsapit" yhdessä johtajansa kanssa.

Katsap on ukrainalainen haukkumasana, joka tarkoittaa venäläisiä.

Tymošenko sanoo tallenteella, että jos hän olisi vallassa, niin Venäjä ei olisi pystynyt ottamaan Krimin niemimaata haltuunsa.

– Olen pahoillani, että en voi olla siellä, enkä ole näiden tapahtumien johdossa. Silloin heillä ei olisi ollut mitään v**** mahdollisuutta ottaa Krimiä.

Tymošenko kiroilee nauhalla ja sanoo, että hän olisi etsinyt keinon tappaa venäläiset.

– Toivon, että voin käyttää kaikkia suhteitani ja kaikkia keinojani, jotta saan koko maailman nousemaan niin, että Venäjästä ei jää jäljelle edes poltettua maata, Tymošenko uhoaa tallenteella.

Puhetta leikattu ja liimattu?

Kun Shufrych ja Tymošenko keskustelevat Ukrainan 8 miljoonasta venäjänkielisestä kansalaisesta, niin Tymošenko sanoo, että heidät pitäisi tappaa ydinaseilla.

Tymošenkon mukaan kyseinen nauhalla kuuluva kommentti on montaasi. Käytännössä se tarkoittaa, että kommentti olisi leikattu useasta palasesta.

– Tosiasiassa sanoin, että Ukrainassa olevat venäläiset ovat ukrainalaisia. Hei vaan FSB:lle, Tymošenko selittää puheitaan Twitterissä ja lähettää terveisensä Venäjän tiedustelupalvelulle.

Lisäksi hän pyytää anteeksi kiroiluaan.

Helmikuussa YouTubeen ladattiin Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Victoria Nulandin diplomaattipuhelu, jossa Nuland toteaa, että Fuck the EU. Yhdysvaltojen mukaan Venäjän tiedustelupalvelu oli siepannut puhelun ja ladannut sen nettiin.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi