Pirkanmaan Ely: Työttömyys voi olla myös nuoren valinta

Pirkanmaalla oli helmikuun lopulla 4 628 työtöntä nuorta. Heistä alle 20-vuotiaita oli 727. Nuorten suhtautuminen työhön on erilaista kuin vanhemmillaan. Pirkanmaan Ely-keskuksen ennakointiasiantuntija uskoo, että nuoret pärjäävät työttömyydenkin keskellä.

Kuva: Yle

Työttömänä olevien nuorten määrän kasvu on hidastunut helmikuussa. Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli helmikuun lopussa Pirkanmaalla reilut 4 600, joista noin joka kuudes oli alle 20-vuotias. Yli 60 prosenttia nuorista työttömistä oli miehiä.

Vaikka määrän kasvu on nyt hidastunut, nuorten työttömyys on korkea. Viimeksi työttömiä nuoria oli yhtä paljon yli 15 vuotta sitten.

Viime vuosina nuorten työllistymistä on pyritty tukemaan monin eri keinoin. Kaikki toimenpiteet yleensä auttavat hyvinvointiyhteiskunnassa ihmisten yksityiselämän paranemiseen, sanoo Pirkanmaan Ely-keskuksen ennakointiasiantuntija Juha Salminen.

– Jo se, että joku työelämää ja työmarkkinoita tunteva aikuinen kuuntelee olisi tärkeää. Että joku jaksaa kuunnella ja olla kiinnostunut heidän asioistaan, niin kyllä se siitä sitten yleensä lähtee, Salminen uskoo.

– Se on tärkeintä, että tekee jotain, toimii, opiskelee ja elää sitä elämää. Se elämänkokemus on jo tärkeätä.

”Nuoret pärjäävät kyllä”

Salminen tunnustaa uskovansa nuorten pärjäävän.

– Nuoret ovat niin eläväinen ryhmä ja he elävät eri tavalla kuin edelliset sukupolvet. Välillä ollaan töissä, välillä matkustellaan ja välillä myös opiskellaan. Se ei ole ihan perinteinen tapa toimia, Salminen kertoo.

Työttömyys ei kerro Salmisen mukaan koko kuvaa nuorten tilanteesta.

– Se voi hetkellisesti olla jopa hyvä asia uuteen työpaikkaan tai uuteen koulutukseen lähtemisen kannalta.

Työttömyys voi olla siis myös tietoinen valinta. Salmisen mukaan se voi olla jopa kansantaloudellisesti hyödyllistä ja siitä voisi olla opittavaa myös vanhemmille sukupolville.

– Kun työssä on rennompi ote, niin työt sujuvat mukavammin ja silloin voi nauttia niin työstään kuin opiskelustaankin.