Keskussairaala karsii tähystysleikkauksia

Etelä-Karjassa yritetään hoitaa polvi- ja olkapääpotilaita ilman leikkauksia, jos tähystys on nykynäkemyksen mukaan hyödytön. Yksityisellä puolella operaatio järjestyy helposti, jos lompakko on riittävän paksu.

tähystys
Polven tähystysleikkaus
YLE / Antti Eintola

Etelä-Karjalan keskussairaala on vähentänyt polven ja olkapään tähystysleikkauksia. Taustalla ovat useat tutkimukset, joiden mukaan esimerkiksi polven nivelrikon hoidossa tähystyksestä ei saada suurempaa terveyshyötyä kuin kuntoutuksesta.

Eksote on ohjeistanut terveyskeskuksia antamaan potilaille fysioterapiaa ja liikunta- sekä laihdutussuosituksia.

Yksityisellä puolella potilaat ovat törmänneet tähystysleikkausten aktiiviseen markkinointiin. Esimerkiksi lappeenrantalaisella yksityisellä lääkäriasemalla polvivammaiselle potilaalle on tarjottu tähystystysleikkausta, kun taas keskussairaalassa on todettu tekonivelen tarve.

- Tähystysleikkauksia tehdään keskussairaalassa satoja vuodessa, mutta niiden perusteena on selvä lääketieteellinen hyöty vamman hoidossa, kertoo ortopedian ylilääkäri Matti Wennerstrand.

Koulukuntaeroja - vai raakaa bisnestä?

- Voihan asiassa olla koulukuntaeroja, mutta kysyä sopii, leikkaavatko yksityiset myös turhaan, muotoilee puolestaan Eksoten sairaalapalvelujen johtajaylilääkäri Jukka Toivonen.

Yksityiselle lääkäriasemalle tähystykseen voi päästä saman tien, kun taas julkiselle puolelle saa useimmiten jonottaa. Etelä-Karjalassa kiireettömässä tapauksessa odotusaika voi venähtää hoitotakuun rajalle eli puoleen vuoteen.

Ortopediassa tilanne on kuitenkin pahimmista ajoista parantunut. Nyt kaikki tekonivelpotilaat leikataan Lappeenrannassa omassa keskussairaalassa, joskin ulkopuolista lääkärityövoimaa joudutaan ostamaan.