Kehysriihi: Leikkauksia tulossa veronkorotuksia enemmän

Yle Uutisten tietojen mukaan säästöjä tehdään kolmen seuraavan vuoden aikana kaikkiaan noin 2,8 miljardilla eurolla. Leikkauksia on tulossa muun muassa lapsilisiin ja kehitysyhteistyömenoihin.

politiikka
Säätytalo.
Touko Yrttimaa / Yle

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat saaneet aikaan sopimusesityksen tulevista budjettikehyksistä. Esitys on eduskuntaryhmien käsittelyssä ja se on tarkoitus hyväksyä koko hallituksen voimin vielä tämän illan aikana.

Yle Uutisten tietojen mukaan säästöjä tehdään kolmen vuoden aikana kaikkiaan noin 2,8 miljardilla eurolla. Ensi vuonna säästöjä on tarkoitus tehdä 1,5 miljardilla ja kahtena seuraavana vuonna noin 0,6 miljardilla kumpanakin.

Yle Uutisten tietojen mukaan hallitus on luopumassa puolet menoleikkauksia, puolet veronkorotuksia -periaatteestaan. Tiettävästi leikkauksia on hieman enemmän kuin veronkorotuksia. Eräiden tietojen mukaan leikkausten osuus olisi pari prosenttiyksikköä suurempi kuin veronkorotusten.

Leikkauksia on tulossa muun muassa lapsilisiin ja kehitysyhteistyömenoihin. Lapsilisistä ollaan leikkaamassa 110 miljoonaa euroa, eli vajaat kymmenen prosenttia niiden nykyisestä määrästä. Lisäksi sosiaalietuuksia ollaan jäädyttämässä ainakin osittain.

Verotuksen puolella kiristyksiä on tulossa ainakin pääomatuloveroon.

Kasvupaketin suuruus 300 - 600 miljoonaa

Hallitus suunnittelee myös kasvu- ja työllisyyspakettia. Kasvupaketin suuruus lienee vähintään 300 miljoonaa euroa. Kasvupaketin koko riippuu laskentatavasta. Kasvupaketin koko voi olla jopa 600 miljoonaa euroa.

Hallitus on todennäköisesti päätymässä periaateratkaisuun jossa Helsingin Malmin lentoaseman toiminta päättyisi ja alue siirrettäisiin asuntorakentamiseen. Ajankohta olisi ilmeisesti 2020-luvulla.

Sen sijaan länsimetrolle ei ole herumassa tässä vaiheessa valtion rahaa.

Koko hallituksen on tarkoitus jatkaa neuvotteluja Säätytalolla tänään illalla.