1. yle.fi
  2. Uutiset

Hannele Pokka: Valtio varautunut siivoamaan Talvivaaran vesiä miljoonilla euroilla

Valtion suhtautuminen Talvivaaran jätevesien hoitoon on tiukentunut.

talous
Yle

Valtio valmistautuu puhdistamaan Talvivaaran jätevesiä. Valtio aikoo toimia, jos kaivosyhtiö ei saa itse viranomaisten vaatimia asioita kuntoon. Kansliapäällikkö Hannele Pokka kertoo ympäristöministeriön valmistautuneen miljoonien eurojen kuluihin.

Valtion suhtautuminen Talvivaaran jätevesien hoitoon on tiukentunut. Ympäristöministeriö on valmiina jopa maksamaan hankintoja, jotka Kainuun Elinkeino- ja ympäristökeskus eli ELY on määrännyt tehtäväksi.

Jos kaivosyhtiö ei saa tehtyä ympäristöviranomaisten määräämiä hankintoja, viranomaiset aikovat laittaa itse tuulemaan.

Ei tässä mitään lahjoitusta olla tekemässä.

­– Ministeriössä tuetaan tätä linjaa. Jos tilanne kärjistyy, tuemme Kainuuta myös taloudellisesti, kansliapäällikkö Hannele Pokka kertoo.

Kainuun ELY-keskus on laatinut listan tehtävistä, jotka Talvivaaran kaivosyhtiön on toteutettava välittömästi. Teettämislistalla on muun muassa vedenpuhdistuksen laittaminen kuntoon. Se edellyttää esimerkiksi uusien puhdistuslaitteiden hankkimista. Yrityksen pitäisi tehdä myös lisää altaita jätevesille.

– Laskukin tiedetään näistä välttämättömistä toimenpiteista. Se on 6-8 miljoonan euron luokkaa, Pokka sanoo.

Valtio aikoo toki periä mahdolliset kulut korkojen kera Talvivaaralta jälki käteen.

– Ei tässä mitään lahjoitusta olla tekemässä, Pokka selventää.

Kaivoksen rahatilanne huolettaa ministeriössä

Kaivosyhtiö rimpuilee tällä hetkellä lähes rahattomana. Yrityssaneerausta valmisteleva yritys kertoi eilen maanantaina, ettei se saa tilinpäätöstietojaan julkisuuteen tällä viikolla. Viime vuoden taloustilanteen piti paljastua tämän viikon torstaina.

Ministeriössä toivotaan hartaasti, että yritys saa hankittua vielä kerran lisää rahaa.

– Sehän meitä kaikkia mietityttää, selviääkö yritys taloutensa kanssa eteenpäin, että pystyvät ympäristövelvollisuutensa hoitamaan, kansliapäällikkö Pokka huolehtii.

Yrityksen johto ei halua kommentoida valtion varautumista miljoonahankintoihin. Varatoimitusjohtaja Saila Miettinen-Lähde kertoi puhelimitse, ettei voi sanoa asiasta juuta eikä jaata.

Lisää tietoa Talvivaaran tilanteesta pitäisi tulla tämän viikon perjantaina. Espoon käräjäoikeus on määrännyt, että saneeraukseen liittyvä selvitys taloudellisesta tilanteesta olisi valmistuttava silloin.

Lue seuraavaksi