Oikeus määräsi vankilan tarjoamaan halal-ruokaa muslimivangeille Ranskassa

Asiaa käsitelleen vetoomustuomioistuimen mukaan vankila voi järjestää ulkopuolisen ateriapalvelun toimittamaan halal-aterioita vangeille.

Ulkomaat

Ranskalainen vetoomustuomioistuin on määrännyt Saint-Quentin-Fallavierin vankilan tarjoamaan muslimivangeille halal-aterioita asiaan liittyvää lopullista oikeuden päätöstä odotettaessa.

Grenoblen hallinto-oikeus päätti marraskuussa, että paikallisen Saint-Quentin-Fallavierin vankilan pitää tarjota halal-ruokaa muslimivangeille. Muuten vankila rikkoo vankien oikeutta harjoittaa uskontoaan. Ranskan oikeusministeri Christiane Taubira riitautti päätöksen.

Lopullista ratkaisua odottaessaan oikeusministeriö haki lykkäystä hallinto-oikeuden päätökseen sillä perusteella, että vankilalle oli epäkäytännöllistä muuttaa täysin muonitusjärjestelyjään.

Ranskan hallituksen mukaan vankila tekee riittävästi taatakseen vankien uskonnonvapauden. Vangeilla on aina mahdollisuus valita joko kasvisruoka tai ateria, joka ei sisällä islamin kieltämää sianlihaa.

Halal-ateriat vankilaan ulkopuoliselta toimijalta

Viime viikolla vetoomustuomioistuin kuitenkin hylkäsi oikeusministeriön perustelut. Tuomioistuin totesi, että vankila voi helposti järjestää ulkopuolisen ateriapalvelun toimittamaan halal-aterioita vangeille.

– Kyseessä on takaisku oikeusministerille. Vankila joutuu nyt toteuttamaan oikeuden päätöksen, asiasta valituksen tehnyttä muslimivankia edustava lakimies Alexandre Ciaudo kommentoi.

Kyseessä on Ranskan tuorein tapaus, jossa maan maallinen perinne on joutunut törmäyskurssille islamilaisen käytännön kanssa.

Väittely vankilaruoasta heijastelee samantyyppisiä kiistoja siitä, että pitääkö ranskalaisten koulujen ja lomaleirien tarjota halal-ruokaa muslimilapsille.

Ranskassa on yksi Euroopan suurimmista muslimivähemmistöistä.

Lähteet: AFP