Näkökulma: Kolmen vuoden lähtölaskenta

Vasemmistoliiton lähtölaskenta hallituksesta alkoi jo juhannuskesällä 2011, kun Jyrki Kataisen (kok.) kuuden puolueen hallitus nimitettiin.

Näkökulmat
Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

Paavo Arhinmäki (vas.) vei joukkonsa mukaan suurin odotuksin ja se repi puolueen eduskuntaryhmän hajalle heti ensi metreillä, kun Markus Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho muistuttivat tovereita omista vaalilupauksista.

Heidät erotettiin, mutta pian kai taas vasemmistoliiton ryhmä on yhdessä.

"Kun te kerran vielä palaatte tältä harharetkeltänne, en ole teille kovin vihainen", Yrttiaho totesi tultuaan erotetuksi ryhmästään.

Vasemmistoliiton loppuliuku hallituksesta alkoi viime viikonlopun sote-ratkaisusta, kun hallituksen pikkupuolueita nöyryytettiin oikein olan takaa. Päähallituspuolueet, kokoomus ja demarit sopivat sotesta oppositiopuolueiden kanssa ja pikkupuolueet istutettiin vielä tiedotustilaisudessakin sivupöytään.

Arhinmäen naamasta näki, että se oli viimeinen pisara.

Hallitus jatkaa nyt kvintettinä. Demarit ja kokoomus vetävät ja vihreät, kristilliset ja ruotsalaiset vikisevät.

Kokoomus on jo löytänyt henkisen kumppanin oppositiosta, keskustan puheenjohtajasta Juha Sipilästä. Seuraavan hallituksen pohjaa muurataan jo.

Jutta Urpilainen on myös linjansa valinnut. Hallitusohjelman ja kehysriihilinjausten mukaan mennään. Vain Antti Rinteen voitto SDP:n puheenjohtajakisassa voi tämän marssijärjestyksen muuttaa.

Vihreät odottavat sydän pamppaillen, tuleeko Fennovoiman uusi lupa-anomus koskaan eduskuntaan asti vai sortuuko hanke omistajuusongelmiin jo ennen sitä.

Kristilliset nauttivat harvinaisesta ministerisalkustaan hamaan loppuun asti, sillä samaa siunausta sille ei ehkä pitkään aikaan suoda.

RKP istuu hallituksessa, koska siellä se aina istuu - vain hallituskumppanit vaihtuvat.

Kaksi ministeriä lähtee nyt hallituksesta. Ketkä tulevat tilalle? Mietitäänpä vähän. Loppukausi voidaan taivaltaa ihan hyvin 16 ministerillä, sillä monessa ministeriössä on nyt kaksoismiehitys. Kakkossalkut voidaan helposti vaihtaa kulttuuriministerin ja liikenneministerin salkkuihin. Toinen demareille, toinen kokoomuksella. Innokkaista pätkäministereistä ei tule pulaa.

Valtakunnassa kaikki hyvin.

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimituksen päällikkö