Työterveyslaitos irtisanoo kymmeniä työntekijöitä

Syynä on laitoksen saaman valtionavun väheneminen lähivuosina merkittävästi.

Kotimaa
Työterveyslaitos.
Työterveyslaitoksen toimisto Topeliuksenkadulla.Yle

Työterveyslaitos aloittaa yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on enintään 50 työsuhteen päättäminen. Syynä henkilökunnan vähentämiseen on laitoksen saaman valtionavun väheneminen lähivuosina merkittävästi.

– On valitettavaa, että joudumme supistamaan toimintaamme tilanteessa, jossa suomalainen työelämä tarvitsee lisää tukea, pääjohtaja Harri Vainio sanoo.

– Uskoisin, että Työterveyslaitoksella on paljon annettavaa työelämän laadun kehittämisessä, millä on vaikutusta työurien pidentämiseen. Tilanne on vähän paradoksaalinen, Vainio huomauttaa.

Työterveyslaitoksen saama valtionapu vähenee noin 2,9 miljoonaa euroa ensi vuonna. Se vastaa noin 7-8 prosenttia laitoksen kokonaisbudjetista. Budjetista kaksi kolmasosaa kuluu henkilöstömenoihin, joten irtisanomiset ovat Vainion mukaan ainoa tapa säästää.

– Emme pysty hoitamaan valtionavun vähenemistä näin suuressa skaalassa muulla tavoin, Harri Vainio toteaa.

– Suomi saadaan nousuun osaavalla työväestöllä, joka tekee mielekästä työtä innokkaasti. Sen takia vähennykset ovat meidän kannatamme hyvin ikäviä.

Valtionavun vähennysten taustalla ovat hallituksen kehysriihipäätös vuodelta 2013, tutkimuslaitosuudistus ja jo aiemmin sovitut tuottavuusleikkaukset. Yhteistoimintaneuvottelut alkavat maaliskuun viimeisenä päivänä ja kestävät vähintään kuusi viikkoa. Työterveyslaitoksessa on noin 750 työsuhdetta.