1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Malmin kentän kannattajat pettyivät: Suora lentoväylä Helsinkiin katkeaa

Hallituksen kehysriihi päätti Malmin kentän sulkemisesta myöhään maanantai-iltana. Malmin Lentoaseman ystävien mukaan kentän siirtämisessä asuinkäyttöön menetetään valtavat mahdollisuudet bisneslennoissa.

Malmin lentoasema. Kuva: Lassi Tolvanen

Malmin lentokenttä otetaan asuinkäyttöön. Hallitus sopi asiasta myöhään maanantai-iltana päättyneessä kehysriihessään.

Kentän puolesta puhuneessa Malmin Lentoaseman ystävät -yhdistyksessä harmitellaan päätöstä.

Puheenjohtaja Timo Hyvösen mukaan Helsingin seutu menettää ainoan yleisilmailukenttänsä ja sen mukana hyvät liiketoiminnan mahdollisuudet, kun esimerkiksi bisnesväki ei voi jatkossa lentää enää suoraan Helsinkiin.

- Suora käytävä Helsinkiin menetetään nyt. Sillä olisi varmasti käyttöä näinä aikoina käyttöä, kun koneet ja lentoliikenne kehittyvät. Ei kukaan joka haluaa tulla Helsinkiin lentokoneella lennä Hyvinkäälle, joten kyllä siinä aikamoinen liiketoimintapotentiaali menetetään.

Hyvönen vertaa Malmia Tukholman Bromman kenttään, jota oltiin lakkauttamassa vielä 90-luvulla.

- Tukholman Brommasta voisi katsoa mallia. Sitä yritettiin lakkauttaa 90-luvun alussa, mutta sen sijaan sitä lähdettiin kehittämään ja siitä tuli vilkas hieno lentoasema. Helsinki-Vantaaltakinhan lennetään sinne.

Korvaavia kenttiä vaikea löytää

Helsingin Sanomien mukaan Malmin kenttä suljettaisiin (siirryt toiseen palveluun) jo vuonna 2016. Hyvösen mukaan niin nopea aikataulu on kuitenkin mahdoton.

- Ministerit tekivät periaatepäätöksen, jossa valtio luopuisi lentokenttäalueesta ja valtio pyrkii siirtämään toimintonsa pois vuoteen 2020 mennessä. Lisäksi Helsingissä on menossa vasta yleiskaavan valmistelu, ja tavoitteena on, että kaava olisi valmis vuonna 2016.

Kentän toimintojen siirtäminen muualle vie myös aikaa.

- Kentän siirtäminen ei onnistu noin vain. Kerhokoneet voi myydä toki pois, mutta esimerkiksi Patrian lentokoulun pitäisi siirtää simulaattorinsa ja muut nopeasti muualle. Kuulostaa aivan mahdottomalta.

Hyvösen mukaan pääkaupunkiseudulla ei edes ole kenttiä joille Malmin toiminnot voitaisiin helposti siirtää. Esimerkiksi Hyvinkäällä ja Nummelassa harrastetaan lähinnä purjelentoa.

- Siinä määrin mitä sitä tehdään Malmilla, sitä ei voi niille siirtää. Malmin kentän toiminnoista noin 20 prosenttia on harrasteilmailua eivätkä noiden kenttien luvat salli näitä lentomääriä.