Muslimiyhteisö: Suvivirsi ei ole meille ongelma

Vuosittain viriävä keskustelu Suvivirren laulamisesta kevätjuhlissa harmittaa Tampereen islamilaisen yhdyskunnan puheenjohtajaa. Hänen mukaansa tapa ei ole ongelma muslimeille. Vapaa-ajattelijatkin sallisivat virrestä kaksi ensimmäistä säkeistöä.

A-studio
Kiviristi kirkon seinässä.
Petri Aaltonen / Yle

Suvivirren laulamisesta koulujen kevätjuhlista on virinnyt jälleen vilkas keskustelu. Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen kehotti opetushallitusta tarkistamaan kouluille annettuja ohjeita uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä. Hänen mielestään Suvivirren laulaminen koulujen kevätjuhlassa on ongelmallista uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden kannalta.

Puheenjohtaja Mustafa Kara Tampereen Islamin Yhdyskunnasta on seurannut keskustelua harmistuneena. Häntä ärsyttää, että muslimit kytketään aina mukaan. Pitkään Suomessa asunut Kara ei ole koskaan kuulut yhdenkään muslimin haluavan kieltää virren laulamista.

– Joka vuosi sama asia lämmitetään ja heti ensimmäisenä tulee mieleen muslimit, Mustafa Kara sanoo.

– Kyseessä on kuitenkin vapaa-ajattelijoiden aloite.

Mustafa Karan mukaan Suvivirsi voidaan aivan hyvin laulaa koulun kevätjuhlissa kunhan ketään ei pakoteta.

– Nykyjärjestelmässä ei ole mitään ongelmaa. Ei se meitä loukkaa eikä haittaa, hän sanoo.

– Muslimiperheet voivat itse vapaasti päättää. Jotkut lapset osallistuvat juhliin, mutta eivät laula. Jotkut perheet taas haluavat, ettei lapsi osallistu ollenkaan.

Kara arvostaa uskontoa harjoittavia

Mustafa Kara kertoo arvostavansa ihmisiä, joiden elämään uskonto vaikuttaa. Hänen mukaansa muslimeilta löytyy ymmärrystä suomalaisten uskontoa ja vakaumusta kohtaan.

Suomessa on monenlaisia kristittyjä, muslimeita, juutalaisia, budhalaisia ja hinduja. On aika haastavaa miellyttää kaikkia.

Mustafa Kara

– Tottakai he haluavat omille jälkeläisilleen opettaa omia arvojaan, Kara sanoo.

– Suomessa on monenlaisia kristittyjä, muslimeita, juutalaisia, budhalaisia ja hinduja. On aika haastavaa miellyttää kaikkia.

Suvivirsi on vapaa-ajattelijoille vain jäävuoren huippu

Suvivirsikeskustelu ärsyttää myös vapaa-ajattelijoita. Vapaa-ajattelijoiden liiton puheenjohtaja Petri Karisma on itsekin laulanut kevätjuhlissa Suvivirttä.

– Kyllä siihen lauluun mukaan menee. Ei se nyt niin kauhea tapahtuma ole.

– Se on se lillukan varsi, joka halutaan nostaa kepinnokkaan. Toivoisin että keskusteltaisiin oikeasti uskonnon harjoittamisesta ja jumalanpalveluksista kouluissa.

Usko on yksityisasia. Ihmistä ei pidä saattaa sellaiseen tilanteeseen, että hän joutuu paljastamaan tahallisesti tai tahattomasti uskonnollisen vakaumuksensa.

Petri Karisma

Suvivirren voi Karisman mukaan aivan hyvin säilyttää kouluissa, kunhan lauletaan vain kaksi ensimmäistä säkeistöä, kuten oikeusasiamies on aiemmin linjannut.

Mitä halutaan peruskoulussa opettaa?

Kyse on lopulta Karisman mukaan siitä, viedäänkö lapsia esimerkiksi kirkkoon kysymättä onko kiinnostusta uskonnon harjoittamiseen. Kaikilla on oikeus kieltäytyä uskonnon harjoittamisesta, kuului johonkin uskontokuntaan tai ei.

– Usko on yksityisasia. Ihmistä ei pidä saattaa sellaiseen tilanteeseen, että hän joutuu paljastamaan tahallisesti tai tahattomasti uskonnollisen vakaumuksensa.

Esimerkkinä vahvasta uskonnon esiintuomisesta hän kertoo turkulaisen äidin sähköpostista. Äiti kertoi lapsensa alakoulun tämän kevään ohjelmasta, joka sisältää hengellisen tilaisuuden kahden viikon välein.

– On hartaustilaisuuksia, kirkon järjestämiä aamunavauksia ja arkkipiispa on käynyt puhumassa Jeesuksesta. Epäilen vahvasti, että kaikilta vanhemmilta olisi kysytty haluavatko he lapsensa osallistuvan uskonnollisiin tilaisuuksiin.

A-studio jatkaa keskustelua aiheesta perjantaina 28.3., TV1 klo 21