1. yle.fi
  2. Uutiset

Eino Poutiaisen entinen kotitalo poltetaan

Suomen Maaseudun Puolueen yhtenä kärkihahmona tunnetun Eino Poutiaisen entinen kotitalo poltetaan Joensuun Kiihtelysvaarassa lauantaina. Vanha rintamamiestalo kohtaa loppunsa pelastuslaitoksen paloharjoituksessa.

politiikka
Eino Poutiainen puolisonsa Lainan kanssa vanhassa dokumenttielokuvassa
Eino Poutiainen puolisonsa Lainan kanssa kotitalonsa rappusilla.Kuvakaappaus TV1:n dokumentista "Vaiennut viulu" (1972)

Suomen Maaseudun Puolueen (SMP) kansanedustajan ja puolueaktiivinEino Poutiaisen (siirryt toiseen palveluun)(1917 – 1979) entinen kotitalo poltetaan lauantaina. Joensuun Kiihtelysvaarassa sijaitseva vanha rintamamiestalo hävitetään pelastuslaitoksen harjoitustyönä.

- Harjoittelemme talon polttamisen yhteydessä muun muassa ihmisen pelastamista, savusukellusta ja sammuttamista yleensä.

- Juuri tämän talon polttamiseen ei ole mitään erikoista syytä. Se on purkukunnossa oleva talo, joka saatiin harjoituskäyttöön, kertoo asemamestari Markus Vehkoja Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.

Eino Poutiaisen entinen kotitalo sijaitsee tien päässä syrjässä muista asumuksista, joten se soveltuu senkin vuoksi hyvin pelastuslaitoksen harjoituskohteeksi.

Pelastuslaitos toivoo, että ihmiset eivät menisi harjoituspaikalle, koska sinne on vain yksi tie ja pelastuslaitoksen ajoneuvotkin ovat jatkuvassa hälytysvalmiudessa, joten niillä tulisi olla esteetön pääsy pois alueelta.

SMP oli 1970 – luvun menestyjä

Suomen Maaseudun Puolue perustettiin vuonna 1959. Puolueen perusti Veikko Vennamo, joka oli puolueen ehdoton karismaattinen johtohahmo. Puolueen iskulauseeksi muodostui ”unohdetun kansan puolesta”.

Kansanedustaja Eino Poutiainen Kouvolan puoluekokouksessa
Kansanedustaja Eino Poutiainen Kouvolan puoluekokouksessa v. 1972.Kalle Kultala

Puolueen kulta-aikaa oli 1970 – luvun alkuvuodet, jolloin SMP:llä oli parhaimmillaan 18 kansanedustajaa. Varsinkin Pohjois-Karjalassa oli SMP:llä vankka kannatus. Yksi yllättäjistä oli Leppävirralla syntynyt kiihtelysvaaralainen pienviljelijä Eino Poutiainen.

Eino Poutiaisessa konkretisoitui puolueen henki. Hän tuli vaatimattomista oloista ja Einon voimakas, murteen sävyttämä puhetyyli tehosi kansaan. Hänet muistetaan myös siitä, että hän kiersi vaalityötä tekemässä mopedillaan.

Eino Poutiainen toimi SMP:n puoluesihteerinä 1961-1970 ja kansanedustajana 1970 – 1971 ja 1979 Pohjois-Karjalan vaalipiiristä. Hän oli myös Suomen Uutisten päätoimittaja 1961-1968.

Lue seuraavaksi