1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomessa tutkitaan rokotetta, joka voisi pysäyttää papilloomaviruksen

Aikuisia naisia haetaan kolmella paikkakunnalla tutkimukseen, jossa selvitetään hoitavan HPV-rokotteen tehoa. Rokotteella voitaisiin ehkä pysäyttää papilloomavirus ennen kuin se aiheuttaa kohdunkaulan syöpää tai sen esiastetta.

tiede
Papa-seulonnassa käytettäviä välineitä gynekologin vastaanotolla.
Yle

Suomalaisnaisilla tutkitaan hoitavaa, mahdollisesti kohdunkaulan syöpää ehkäisevää HPV-rokotetta. Kuopiossa, Tampereella ja Helsingissä etsitään tutkittaviksi aikuisia naisia, joilla on jo ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama infektio.

Naistentauteja hoitavat lääkärit ovat kiinnostuneet hoitavan rokotteen mahdollisuuksista, sillä pelkästään kohdunkaulan syövän esiasteita seulotaan ja tutkitaan Suomessa vuosittain kymmeniltä tuhansilta ihmisiltä.

Sukupuoliyhdynnässä nuoruudessa saatu HPV-infektio paranee osalla ihmisistä ajan mittaan itsestään, mutta joskus se saattaa johtaa jopa syöpään. Rokotteella voitaisiin kiihdyttää ihmisen omaa immuunipuolustusta tuhomaan virus.

Mukana myös muita maita

Suomessa tehtävä tutkimus on osa yhdeksässä EU-maassa meneillään olevaa, toisen vaiheen rokotetutkimusta. Tämä tarkoittaa sitä, että parhaillaan tutkittava rokote voitaisiin saada käyttöön aikaisintaan vielä yhden tutkimusvaiheen jälkeen.

Suomen-tutkimuksesta vastaava naistentautien klinikkaylilääkäri Pekka Nieminen Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta suhtautuu rokotteeseen mielenkiinnolla.

- Alustavat tutkimustulokset ovat olleet lupaavia. Nyt tutkimusta täytyy tehdä isommalla populaatiolla, että nähdään, pitävätkö tulokset paikkansa.

Niemisen mukaan tutkimuksen tekemisellä useammassa EU-maassa saadaan aikaisiksi yleispätevämpiä tuloksia, koska mukana on eri kansallisuuksia. Suomi taas sopii tutkimusmaaksi erityisen hyvin siksi, että täällä terveydenhuolto on hyvin organisoitunut ja täällä on kattavat terveysrekisterit. Lisäksi suomalaiset pysyvät yleensä hyvin mukana tutkimuksessa.

Suomessa tutkimukseen tarvitaan viitisenkymmentä 25–50-vuotiasta naista. Monimutkaisemmaksi asian tekee se, että rokotettavalta on löydyttävä papillomavirusinfektio, jonka on aiheuttanut jompi kumpi kahdesta tietystä viruksesta. Tämän vuoksi kaikilta halukkailta otetaan aluksi papa-näytteet, eikä seulonta sido ketään tutkimukseen. Tutkimuksessa on myös lumeryhmä.

Tähän mennessä Helsingistä on saatu mukaan neljä sopivaa koehenkilöä ja kolmen laboratoriotuloksia odotetaan, Tampereella odotetaan tietoa yhden mahdollisen tutkittavan soveltuvuudesta. Kuopiossa tutkimukseen ei ole vielä saatu kriteerit täyttäviä naisia.

Rokotetutkimus kestää kaksi vuotta ja tutkittaville annetaan kaksi rokotetta.

Lue seuraavaksi