1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muuttolinnut

Lintujen kevätmuutto etuajassa – osa lensi jo takaisin etelään

Pohjois-Savoon on palannut jo toistakymmentä muuttolintulajia. Maakunnan alueelle odotetaan vielä esimerkiksi useita vesilintuja. Osa lyhyen matkan muuttolinnuista ehti jo lähteä takaisin etelään päin kylmenneen sään vuoksi.

muuttolinnut
Töyhtöhyyppä taivaalla.
Raine Martikainen

Lintujen kevätmuutto on alkanut tänä vuonna hieman tavallista aikaisemmin. Lintuyhdistys Kuikan mukaan Pohjois-Savoon on saapunut jo parikymmentä muuttolintulajia kuten töyhtöhyyppiä, sepelkyyhkyjä, telkkiä ja isokoskeloita. Laulujoutsenten määrät ovat nousseet jo toiselle sadalle.

Petolintujen osalta maakunnassa on nähty ennätysaikaisen piekanan lisäksi tuuli-, hiiri- ja muuttohaukka sekä yleensäkin tähän aikaan normaalisti nähtäviä merikotkia. Myös pöllöjä on jo nähty maakunnassa.

Muita muuttajia ovat esimerkiksi mustavaris, kottarainen, pulmunen, kulorastas, uuttukyyhky ja kapustarinta. Ensimmäiset naurulokit tulivat Varkauteen viime viikolla.

Monien vesilintujen saapumista maakuntaan kuitenkin vielä odotellaan. Tällä hetkellä vesilinnuista on saapunut telkkiää, isokoskeloita ja sinisorsia.

Osa lyhyen matkan muuttolinnuista kuten töyhtöhyyppiä ja kiuruja on lähtenyt takaisin etelään päin, kun lämmin ilma vaihtui pakkaseen. Tuleva säätila vaikuttaa merkittävästi siihen, saapuvatko jo eteläisessä Suomessa runsaampina olevat lajit pian Pohjois-Savon korkeudelle saakka.

Lue seuraavaksi