Hortonomi opastaa: "Kasvata omenapuuta kuin lasta"

Jos pihamaallasi kasvaa omenapuita, niiden leikkaamisen aika on nyt. Mitä pienemmät lämpötilanvaihtelut ovat, sitä otollisempi on hetki puun parturoinnille. Pahin virhe on ahnehtia nuorista kasveista omenasatoa kiireellä ja jättää ne leikkaamatta.

luonto
Marjaana Meuronen leikkaa omenapuuta.
Vihtori Koskinen / Yle

Vääränlaisella leikkaamisella voi pahimmillaan pilata omenapuun. Siksi on tärkeää, että kotipuutarhuri hallitsee muutamat perussäännöt.

Hortonomi Marjaana Meurosen mukaan yksi neuvo on ylitse muiden.

- Omenapuiden leikkaaminen on kuin lasten kasvattaminen. Ensimmäiset 15 vuotta kun hoitaa oikein, myöhemmin ei tarvitse sekaantua. Alkukasvatusta ei kannata laiminlyödä.

Tyypillinen virhe on jättää nuoret puut leikkaamatta, koska omenasatoa halutaan mahdollisimman nopeasti, tietää hortonomi.

Jos omenapuun leikkaaminen kuulostaa heprealta, perussäännöt on helppo ottaa haltuun. Yksi metsään menon paikka on taimikaupoilla.

- Tavallinen harrastaja haluaa puun, jossa on omenia jo ostohetkellä. Se on usein vääränlainen taimi. Ammattilainen ottaa piiskataimen eli noin vuoden ikäisen taimen, jossa ei ole vielä kunnon oksia. Siitä voi kasvattaa oikeanlaisen.

Myös sillä on merkitystä, onko puun runko kääpiöivä, normaali vai hillitysti kasvava.

- Jos ei osaa leikata ja tietää, että omenapuun toivekoko on pieni, kannattaa valita kääpiöivä. Silloin omenapuu tulee yleensä nuorena satoikään, hortonomi Meuronen sanoo.

Liian paksut oksat haittaavat kasvua

Kasvavasta taimesta on leikattava esimerkiksi kilpalatvat. Niillä tarkoitetaan latvoja, jotka haaroittuvat rungosta miltei samasta kohdasta. Eniten rungon jatkeelta vaikuttava latva säästetään, muut leikataan poikki tyvestä niin, että kaulus jää ehjäksi.

Meuronen huomauttaa, että minkäänlaista tappia leikatun latvan tyveen ei pidä jättää. Leikkaamisesta tullut haava paranee usein parhaiten itsestään.

Ammattilainen ottaa piiskataimen eli noin vuoden ikäisen taimen, jossa ei ole vielä kunnon oksia. Siitä voi kasvattaa oikeanlaisen.

Marjaana Meuronen

- Jos puuta leikataan oikea-aikaisesti eikä tehdä kahden euron kolikkoa suurempia haavoja, haavanhoitoaineet ovat pelkästään haitaksi.

Jos taimesta kasvaa oksia, jotka ovat lähes rungon paksuisia, ne kannattaa poistaa, neuvoo Meuronen.

- Oksan maksimaalinen paksuus on yksi kolmasosa rungosta. Sitä paksumpi oksa häiritsee puun tasapainoa ja on liian määräävä runkoon nähden.

Vanhat sukkahousut hyötykäyttöön

Puuta istuttaessa oksien suuntaan voi myös vaikuttaa. Vanhat sukkahousut ovat oiva apuri.

- Sukkahousujen molempiin teriin pannaan kivi ja housut laitetaan taivuttamaan oksaa. Silloin oksa puutuu kesän aikana niin, että oksakulma muuttuu.

Hortonomi Marjaana Meuronen huomauttaa, että kasvavaa puuta hoitoleikatessa kannattaa muistaa, että oksista saa poistaa kerralla enintään 20 prosenttia. Istutusleikkauksessa oksia voi karsia reippaammin.

- Kun kasvi on astiataimi, jonka juuristoa avataan istutusvaiheessa, on vain hyvä, ettei se joudu juurruttamaan koko oksamassaa. Latvuksen pienentäminen helpottaa juurtumista.