Perustuslakivaliokunta käsittelee Suvivirttä uudelleen lähiviikkoina – varapuheenjohtaja arvostelee apulaisoikeuskanslerin ratkaisua

Valiokunnan varapuheenjohtaja Outi Mäkelä pitää erikoisena sitä, että apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen "haluaa herättää hämmennystä tällaisella asialla".

Perustuslakivaliokunta käsittelee kysymyksen Suvivirrestä ja koulujen uskonnollisista tilaisuuksista uudestaan lähiviikkoina, kertoo perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja ja kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä.

Syynä uuteen käsittelyyn on Mäkelän mukaan se, että apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen tuore ratkaisu poikkeaa huomattavasti perustuslakivaliokunnan ja eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen aiemmista linjauksista.

Maanantaina apulaisoikeuskansleri ratkaisi, että koulujen uskonnolliset tilaisuudet ovat ongelmallisia uskonnonvapauden, yhdenvertaisuuden ja julkisen vallan neutraliteetin näkökulmasta. Oikeuskanslerinvirasto teki ratkaisun vapaa-ajattelijoiden kantelun pohjalta.

Samalla Suvivirsi linjattiin uskonnolliseksi, ja apulaisoikeuskansleri kehotti Opetushallitusta laatimaan kouluille yhteisen ohjeistuksen uskonnollisten tilaisuuksien järjestämiseen.

Aiemmin sekä perustuslakivaliokunta että eduskunnan apulaisoikeusasiamies olivat linjanneet, että Suvivirsi ei ole uskonnollinen ja sitä voidaan kouluissa laulaa.

– Opetushallitus ehti jo aloittaa selvitystyön kehotuksen pohjalta. Myös kouluihin oli levinnyt epätietoisuutta, joten halusimme kiirehtiä asian käsittelyä, Mäkelä sanoo.

"Koulut voivat järjestää tilaisuuksia kuten ennenkin"

Valiokunta käsittelee asiaa kuten muitakin aiheita, eli se kutsuu asiantuntijoita ja valtiosääntöoikeusoppineita kuultavaksi ja muodostaa uuden, päivitetyn kannan.

Mäkelän mukaan koulut voivat järjestää tilaisuuksia kuten aikaisemminkin, sillä perustuslakivakiokunnan Suvivirttä koskeva lausunto vuodelta 2002 on yhä voimassa.

– Ei kannata ryhtyä panikoimaan, Mäkelä sanoo.

Perustuslakivaliokunnan uudesta käsittelystä twiittasi valiokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi keskiviikkona puoliltapäivin.

"Ei kuulu apulaisoikeuskanslerin tehtävänkuvaan"

Mäkelä arvostelee apulaisoikeuskanslerin Suvivirsi-linjausta, eikä "tällainen kannanmuodostus varsinaisesti kuulu apulaisoikeuskanslerin tehtävänkuvaan". Hänen mukaansa "tarvetta tällaiselle kannalle" ei myöskään ole ollut.

– On vähän erikoista, että apulaisoikeuskansleri haluaa herättää hämmennystä tällaisella asialla, Mäkelä sanoo.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen kommentoi ratkaisua Yle Uutisille täällä.