1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Kuopiolaisseura pelaa lätkää alimmalla mahdollisella sarjatasolla – maalivahtina pastori ja tähtäimenä NHL

Jääkiekkoa voi pelata suurella tunteella myös kaikkein alimmalla sarjatasolla. Kuopiolainen harrastekiekkoseura Claybay Skeleguins on saanut monet aikuiset kaivamaan hokkarit komeron pohjalta ja tällä kaudella harrastajajoukkue on onnistunut raapimaan jopa muutaman voitonkin.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Keskiviikkoaamuna kello seitsemältä Toivalan Tuplajäähallin pukukopissa on jo täysi tohina. Pelaajat virittelevät suojuksiaan ja luistimia vedetään jalkoihin. Läppä lentää ja kohta porukka ottaa lämpöjä jäällä. 

Claybay Skeleguins pelaa alimmalla mahdollisella sarjatasolla. Oman seuran perustaminen lähti liikkeelle vitsistä, mutta nyt harjoituksissa hiotaan pelikuvioita tosissaan.

- Jääkiekon aloittaminen aikuisiällä ei ole ihan helppoa. Monissa harrastejoukkueissa ei pääse oikeasti opettelemaan vaikka luistelua. Vaihtoehdoksi jäi vain oman joukkueen perustaminen, muistelee seuran urheilutoimenjohtaja Valtteri Suonmaa.

Yksi Claybayn pelaajista on kuopiolainen pastori Sanna Husso. Maalivahtina häärivä kaupunginvaltuutettu aloitti maalivahtiuransa nollilta, ilman tippaakaan aiempaa kokemusta. Jääkiekko on tempaissut vauhdilla mukaan.

Linjasimme tavoitteeksi, että viiden vuoden sisällä seuran perustamisesta teemme ensimmäiset NHL-siirrot.

Valtteri Suonmaa

- Tämä on maailman paras mahdollinen harrastus. Tässä tulee hiki ja kuntoilua saa kovasti. Itsensä saa totisesti ylittää joka kerta. Fiilis vaihtelee suuresta innostuksesta suureen epätoivoon. Välillä tuntuu, että fysiikka ei kestä. Kun saa kiekkoja torjuttua niin tunne on mahtava, sanoo Husso.

Claybay pelasi talvella hyväntekeväisyysottelun KalPan liigajoukkuetta vastaan.

- Se oli mahtava juttu, muistelee Husso.

Voittotili on jo auki

Viime talvena aloittaneen kuopiolaiseuran toiminta on laajentunut nopeasti. Tammikuussa aloitti toinen ryhmä ja edustusjoukkue on jopa onnistunut vääntämään kolme voittoa sarjaotteluista.

Hyvä asenne korostuu harjoittelussa. Pelaajilta vaaditaan kovaa yritystä ja halua oppia jääkiekon saloja. Päävalmentaja Sampsa Wulff pitää porukan tiiviisti liikkeellä ja antaa paljon palautetta. Kun yksi harjoite tökkii eikä suju toivotusti, valmentaja herättelee pelaajia viivaluistelulla. 

- Emme harjoittele vakavissaan, mutta hommaa tehdään tosissaan. Hymy pitää säilyä huulilla ja on säilynytkin. Mutta harjoituksiin ei tulla lonnimaan. Ero muihin harrasteporukoihin on siinä, että haluamme kehittyä kiekkoiljoina, linjaa päävalmentaja Sampsa Wulff.

Keskiviikon aamuharjoituksen viimeinen vartti on peliharjoitusta. Pelaajat vetävät täysillä ja vaihtoon luistelee puuskuttavia kiekkoilijoita. Joukkueen kapteeni Mikko Järvinen on huomannut, että joukkue on parantunut jo paljon viime kaudesta.  

- Kehitystahti on huimaa. Itse olen laihtunut ja on muistunut mieleen vanhat junioriajat miten jääkiekkoa pelattiin. Koko joukkue kehittyy valtavalla tahdilla ja on todella mukava olla mukana.

Asenne ratkaisee

Päävalmentaja Sampsa Wulff on tyytyväinen pelaajiensa asenteeseen. Läheskään kaikki seuralaiset eivät uskoneet viime syksynä, että joukkue voittaa harrastesarjassa yhtään ottelua.

- Peli on parantunut paljon. Lähtötasoon verrattuna ero on jo kuin yöllä ja päivällä. Kun joukkue harjoittelee täysillä, kaikki on mahdollista. 

Claybayn urheilutoimenjohtaja Valtteri Suonmaa visioi jo seuran tulevaisuutta. Perustamisvaiheessa tavoitteet olivat korkealla – ainakin huumorimielessä.

Välillä tuntuu, että fysiikka ei kestä. Kun saa kiekkoja torjuttua niin tunne on mahtava.

Sanna Husso

- Alussa linjasimme tavoitteeksi, että viiden vuoden sisällä seuran perustamisesta teemme ensimmäiset NHL-siirrot. Vaihtoehtoisesti siirretään koko joukkue Yhdysvaltoihin San Franciscoon pelaamaan jotain sarjaa. Nyt kyllä näyttää siltä, että nykyisessä harrastesarjassakin riittää tekemistä, nauraa seurapomo Suonmaa.

Arkipäivän aloittaminen jääkiekkoharjoituksella antaa voimaa koko päivälle. Pastori Sanna Husso on huomannut, että kaukalosta saa virtaa.

- Reippaana tästä lähdemme töihin. Kyllä harjoitus tuo energiaa kuten liikunta aina.

Claybayn pelaa tänä keväänä vielä pari sarjaottelua. Kausi huipentuu turnauksiin ja ensi kaudella sarjoja pelataan jo parilla joukkueella.