Norovirusepidemia jyllää Etelä-Savon hoitolaitoksissa

Joillain osastoilla jopa 40 prosenttia potilaista on sairastunut norovirukseen.

terveys
Sairaanhoitaja suojautunut norovirusta vastaan Armilan sairaalassa.
Yle

Norovirusepidemia leviää nopealla vauhdilla Etelä-Savossa.

Esimerkiksi Mikkelin keskussairaalan keuhko-osastolla ja Kangasniemen terveyskeskuksen vuodeosastolla 40 prosenttia potilaista on sairastunut noroviruksen aiheuttamaan vatsatautiin, kertoo Etelä-Savon sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Sakari Vuorinen.

Valtaosa norovirustapauksista löytyy silti lapsiperheiden kodeista, joista virus on levinnyt aikuisten välityksellä muuallekin.

– Norovirus tarttuu helpommin lapsiin kuin aikuisiin, koska lapsilta puuttuu immuniteetti tautia vastaan, Vuorinen sanoo.

Erityisen suuressa vaarassa sairastua ovat ne lapset, jotka viettävät päivänsä päiväkodissa tai koulussa.

Virus voi tartuttaa jopa 12 vuorokautta

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan norovirukset ovat yleisimpiä aikuisten vatsatautien aiheuttajia, joskin samat virukset aiheuttavat vatsatautia myös lapsilla. Norovirukset aiheuttavat usein vatsatautiepidemioita esimerkiksi sairaaloissa, kouluissa, hotelleissa, risteilylaivoilla ja kylpylöissä.

Norovirustartuntoja on hankala torjua, koska virukset ovat varsin kestäviä. Norovirus voi säilyttää tartuttamiskykynsä huoneenlämmössä esimerkiksi oksennuksen tahraamassa lakanassa jopa 12 vuorokautta.

Tartunta leviää henkilöstä toiseen esimerkiksi viruksilla saastuneen veden tai ruoan välityksellä. Virus voi levitä myös kosketuspintojen kautta.

Pese käsiä mahdollisimman usein

THL:n mukaan taudin itämisaika on lyhyt, vain noin 12–48 tuntia. Noroviruksen oireita ovat äkillisesti alkavat kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, jota seuraa oksentelu. Usein tautiin liittyy myös ripulia. Oireet kestävät yleensä 12–72 tuntia.

Norovirustartunnan voi yrittää ehkäistä pesemällä käsiä usein ja huolellisesti, erityisesti WC-käynnin ja vaipanvaihdon jälkeen sekä ennen ruokailua ja ruoanlaittoa.

Viruksen saastuttamat pinnat kannattaa pestä hyvin käyttäen klooripitoista puhdistusainetta. Likaantuneet petivaatteet kannattaa puolestaan vaihtaa heti ja pestä kuumalla vedellä.