Rössypotulle harkitaan Euroopan Unionin nimisuojaa

EU:n nimisuoja ei jostakin syystä jaksa innostaa pohjoispohjalaisia, vaikka se voisi olla arvostettu valtti. Pro Agria haluaa muistuttaa nimisuojan markkina-arvosta ja eduista.

Kotimaa
Rössypottua
Juha Hintsala / Yle

Pohjoissuomalaiset eivät ole innostuneita hakemaan maataloustuotteilleen ja elintarvikkeille EU:n nimisuojaa.

- Nimisuoja toimisi kuitenkin tukena kaupallisen elintarvikkeen markkinoinnissa, muistuttaa Oulun maa- ja kotitalousnaisten yrityssasiantuntija Soila Hiltunen.

Hiltusen mukaan esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla on useita elintarvikkeita, joille kansainvälisesti arvostettua nimisuojaa voisi hakea.

- Esimerkiksi rössypottu voisi olla sellainen tuote, joka voisi hakea nimisuojaa. Tai vaikkapa rieska, Hiltunen sanoo.

Hiltusen mukaan pohjoissuomalaiset eivät tunne riittävän hyvin nimisuojan merkitystä, vaikka Euroopassa nimisuojaa arvostetaan hyvin paljon.

Markkinointikierros käynnissä

Pro Agria Oulu markkinoi parhaillaan nimisuojan merkitystä eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata. Viimeksi nimisuojan maakunnassa on saanut kuusamolais-posiolainen Kitkan Viisas muikku. Pohjois-Suomessa suojan ovat saaneet muiden muassa Kainuun rönttönen, Lapin Lihan kuivaliha ja Lapin puikula.

Helsingin yliopiston erikoissuunnittelija Marjo Särkkä-Tirkkonen muistuttaa, että nimisuojan saaneen tuotteen alkuperän ja tarkan valmistajan voi tarkistaa esimerkiksi kaupan hyllyllä.

- Mobiililaitteesta voi tarkistaa tuotteen taustat, kun hakeutuu komission Door –tietokantaan. Sieltä löytyvät kaikki EU:n nimisuojan saaneet tuotteet.

Suomalaisia ei näy listalla

Euroopan Unionin nimisuojaa on hakenut tänä vuonna useita kymmeniä elintarvikealan tuotetta eri puolilla Eurooppaa. Toistaiseksi yksikään suomalainen tuote ei hakulistalla ole. Tunnetuimpia nimisuojan saaneita tuotteita Euroopassa ovat esimerkiksi italialaiset, ranskalaiset ja belgialaiset juustot, kuten Mozzarella ja alkoholijuomista esimerkiksi shamppanja.

Nimisuojan Euroopassa on saanut noin 1 200 tuotetta.