Hollannin populistijohtaja haluaisi perussuomalaiset mukaan EU-vastustajien yhteisrintamaan

Vapauspuolue PVV:n johtaja Geert Wilders toivoo Yle Uutisten haastattelussa, että eri maiden eripuraiset eurokriittiset puolueet löytäisivät toisensa toukokuun eurovaalien jälkeen.

Ulkomaat
Hollannin vapauspuolueen johtaja Geert Wilders puhumassa toimittajille.
Hollannin vapauspuolueen johtaja Geert Wilders puhumassa toimittajille Haagissa 22. maaliskuuta.Valerie Kuypers / EPA

- Kaikki Hollannissa tuntevat jo vuosien takaa perussuomalaisen puolueen, sanoo Hollannin vapauspuolueen PVV:n johtaja Geert Wilders.

Hän on kerännyt puolueensa ympärille joukon äärilaidan EU-vastaisia puolueita eri maista. Kumppaneista vahvin on Ranskan Front Nationale. Tavoitteena on koota puolueista poliittinen ryhmä uuteen europarlamenttiin, mikä lisäisi kriitikoiden painoarvoa huomattavasti.

- Tiedän, että perussuomalaiset on ollut haluton yhteistyöhön kanssamme, Wilders sanoo.

- Toivon kuitenkin, että puolueet kuten perussuomalainen puolue voisivat kuitenkin liittyä parlamentin euroskeptisiin ryhmiin vaalien jälkeen.

Perussuomalaiset kuuluu nykyisen parlamentin EU-kriittisimpään EFD-ryhmään, jonka kantava voima on Britannian itsenäisyyspuolue UKIP. Perussuomalaiset on ilmoittanut, että PVV:n ajama EU-linja on liian jyrkkä.

"Poliittinen yhteistyö lopetettava"

Wildersin PVV haluaa palauttaa valtaa Brysselistä pääkaupunkeihin.

- EU sai alkunsa talousyhteistyöstä ja muuttui poliittiseksi projektiksi. Haluan päästä eroon poliittisesta osasta ja säilyttää taloudellisen osan, Wilders sanoo.

Suomalaisyleisölle haastattelussa Wilders asettelee sanansa entistä maltillisemmin. Aiemmin hän on sanonut, että hän haluaa kaataa koko unionin.

Hollannin vapauspuolueen johtaja Geert Wilders Yle Uutisten haastattelussa maaliskuussa.
Hollannin vapauspuolueen johtaja Geert Wilders Yle Uutisten haastattelussa maaliskuussa.Yle

Hollannille sopisi hänen mukaansa samanlainen asema kuin Sveitsillä on nykyään suhteessa EU:hun.

- Uskon sveitsiläistyyppiseen ratkaisuun. Sveitsi on osa sisämarkkinoita, mutta unionin ulkopuolella, Wilders sanoo.

PVV teetti helmikuussa brittiläisellä konsulttiyhtiöllä selvityksen siitä, millaisia taloudellisia vaikutuksia olisi Nexitillä eli Hollannin erolla EU:sta. Tulos oli tilaajalle mieleen: sen mukaan heikosta kasvusta kärsinyt talous lähtisi nousuun, ja velkaantuneille kotitalouksille virtaisi miljardeja euroja. Tutkimuksen menetelmiä on tosin sittemmin arvosteltu puutteellisiksi.

Kannatus kääntyi laskuun

PVV on käynyt kohti eurovaaleja itsevarmana gallup-suosikkina. Puolue oli koko kevään ajan mielipidemittausten mukaan Hollannin suosituin puolue.

Kannatus kääntyi kuitenkin laskuun viime viikolla Wildersin puheiden takia. Hän kysyi kuntavaalitilaisuudessa kannattajiltaan, haluavatko he Hollantiin lisää vai vähemmän marokkolaisia maahanmuuttajia. "Vähemmän", vastasi väkijoukko.

- Aiomme järjestää asian, Wilders vastasi.

Tapauksesta nousseen kohun jälkeen PVV:n kannatus lähti laskuun ja useampi poliitikko erosi puolueesta. Tämän hetken mittauksissa PVV jakaa kärkisijan liberaalin D66-puolueen ja vasemmistopopulistisen sosialistipuolueen kanssa.

Wilders tunnetaan islaminvastaisista puheistaan. Hän joutui syytteeseen vihapuheesta mutta syyte kaatui oikeudessa 2011. Tappouhkausten takia Wildersillä on jatkuvasti henkivartijat mukanaan.