1. yle.fi
  2. Uutiset

Laivavarustamo avaa nuuskamyymälän Uumajaan - Suomessa ei saa edes mainostaa

Vaasan ja Uumajan kaupunkien omistama laivayhtiö Wasaline alkaa myydä Uumajan satamassa nuuskaa. Valviran mukaan asiassa ei sinänsä ole ongelmaa, koska myymälä sijaitsee Ruotsissa. Suomen puolella nuuskaa ei saa myydä eikä markkinoida.

Kotimaan uutiset
Mies ottaa pussia nuuskapurkista
Yle

Vaasan ja Uumajan kaupunkien yhdessä omistama laivayhtiö Wasaline avaa Ruotsin puolelle laivaterminaaliin oman kioskin, jossa myydään nuuskaa. Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlbergin mukaan nuuskan myynti Uumajan satamassa on asiakkaiden toive ja täysin luvallista.

– Kaikkihan tietävät että Pohjanmaalla käytetään paljon nuuskaa, ja aikaisemmin matkustajat ovat hakeneet tuotteensa Uumajassa kaupungilta ja huoltoasemilta.

Ståhlbergin mukaan varustamo halusi perustaa terminaaliin nuuskaa myyvän kioskin palvellakseen asiakkaitaan. Ruotsin puolella luvat nuuskan myynnille järjestyivät.

Nuuskan tuonnin valvonta on Suomessa tullin tehtävä. Toimitusjohtaja Ståhlbergin mukaan myymälä ei ole vastuussa asiakkaiden valvonnasta.

– Jokainen matkustaja vastaa itse tuomisistaan, toki reagoimme, mikäli huomaamme myymälässä väärinkäyttöä, sanoo Ståhlberg.

Wasalinessa mietitään myös mahdollisia myyntiartikkeleita Suomen puolelle.

– Tilaa Vaasan puolella olisi, mutta vielä ei ole mitään sellaista ruotsalaisten tarvitsemaa tuotetta keksitty.

Valvira: Nuuskasta ei mainostakaan Suomen puolella

Suomen alueella ja Suomen lipun alla purjehtivissa laivoissa noudatetaan Suomen tupakkalainsäädäntöä. Ruotsin puolella taas noudatetaan sikäläistä, nuuskan suhteen väljempää lakia.

– Koska myymälä sijaitsee Ruotsissa, asiassa ei sinänsä ole ongelmaa, sanoo Valviran ylitarkastaja Reetta Honkanen.

EU:n komission kannan mukaan Ruotsin saamaa poikkeusta tulisi tulkita mahdollisimman suppeasti ja Ruotsin tulisi varmistaa, ettei nuuska pääse Suomen markkinoille. Nuuskaa ei saa myydä eikä markkinoida lainkaan Suomen puolella, ei edes laivassa Suomen aluevesillä, muistutetaan Valvirasta.

– Suomen puolella pätee Suomen tupakkalaki.

Myös ylitarkastaja Reetta Honkasen mukaan on tullin tehtävä varmistaa, ettei nuuskaa tuoda maahan enempää kuin mitä on säädetty ja luvallista henkilökohtaiseen käyttöön.

Lue seuraavaksi