Nokian mahalasku tuotti menestystarinan - Haltian uskoo pohjoissuomalaiseen huippuosaamiseen

Ilman Nokian äkkijarrutusta Haltianin kaltaista menestystä ei olisi koskaan syntynyt. Nokian jäljiltä Oulun langaton osaaminen on maailman huippua. Jo 80 henkeä työllistävän startupin liikevaihto oli viime vuonna kuusi miljoonaa euroa. Ja kasvu jatkuu.

talous
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori tutustui Haltian-yritykseen Oulussa
Timo Sipola / Yle

Entisissä Nokian tiloissa Oulun Peltolassa toimiva Haltian on hyvä esimerkki Oulun ict-alan uudesta noususta Nokian mahalaskun jälkeen. Alan pohjakosketus koettiin kesällä 2012.

Tuhannet osaajat ovat sen jälkeen löytäneet töitä yllättävänkin hyvin.

Ilman Nokiaa Haltiania ei olisi olemassa ja toisaalta uudessa tilanteessa oululaisinsinöörit pääsevät käyttämään koko osaamispotentiaaliaan.

Viime vuonna ict-alan työpaikkojen määrä alkoi Oulussa taas uudelleen kasvaa. Tämä ei tietenkään ole tapahtunut sattumalta, vaan takana on sekä valtion että kaupungin määrätietoista panostamista nimenomaan korkeasti koulutetun insinöörityövoiman työllistymiseen.

Teknologiaa käyttöön laajemmin

Näkisin että Oulun ja pohjoisten alueitten kannalta on paljon terveellisempää että on monia pieniä hyvin toimeen tulevia yrityksiä kuin että kaikki on yhden yrityksen varassa

Heini Tuorila

Oululaisen Haltianin perusidea on tuoda mobiilimaailman teknologioita muuhun käyttöön. Liikkuvat laitteet eivät lopu älypuhelimiin ja tabletteihin vaan mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Haltianin vahvuus on langattoman teknologian kokonaisosaaminen. Yrityksen piilaaksolaisen asiakas arvioi Haltianin toimitusjohtaja Pasi Leipälän mukaan, että Piilaaksossa ainoastaan Apple pystyy samaan.

- Tämän tyyppistä huipputeknologista osaamista ei löydy maailmasta oikeesti monta näin hyvää tiimiä, toteaa Haltianin markkinointipäällikkö Heini Tuorila.

Nokia oli haltianilaisille hyvä koulu. Firman työllistämillä 80 henkilöllä on keskimäärin 15 vuoden nokiakokemus. Ja ilman Nokian paniikkijarrutusta Haltianin kaltaista osaavaa tiimiä olisi ollut todella vaikea saada kasaan. Itseensä uskovat insinöörit eivät jääneet tuleen makaamaan kesällä 2012 vaan hetkeä osattiin käyttää hyväksi.

- Tiedettiin että me ollaan todella hyviä siinä mitä teemme eli elektroniikkalaite - ja ohjelmistosuunnittelussa, muistelee Leipälä.

Tuorila kiittääkin Oulussa insinöörejä vapaille markkinoille siirtänyttä Nokiaa palveluksesta.

- Kun kerralla lähti todella huippuihmisiä pois töistä sieltä, saatiin kasattua tällainen huipputiimi, jolla oikeasti on tulevaisuutta.

Oulu on kaukana kaikesta, mutta...

Oululainen langattoman osaamisen keskittymä on edelleen ainutlaatuinen ja mahdollistaa alihankinnankin keskittämisen seudulle. Haltianissa näkyy vahvana sitoutuminen pohjoiseen kotiseutuun. Tästähän oululaisinsinöörit tunnetaan laajemminkin. Haltianissa uskotaan pohjoissuomalaiseen osaamiseen.

Haltianissa on tervettä itseluottamusta. Ilmiselvästi Nokian suuruuden kompastuskivistä, ylimielisyydestä ja byrokraattisuudesta on otettu opiksi. Niitä osataan välttää. Hyvinä puolina Nokian alasajosta on jäänyt helppous toimia oululaisessa ict-infrassa kun ympärillä työskentelee tuhansia muitakin entisiä nokialaisia. Maailmalla koko uransa kulkeneina haltianilaisten sormi ei mene suuhun maailmanmarkkinoilla operoidessa.

Oulu on kaukana kaikesta, mutta täältä ei ole pitkä matka minnekään.