1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Oiva Nuojua nousee Vaasan kaupunginteatterin Baddingiksi

Vaasan kaupunginteatterin ohjelmistoon syksyllä tulevan Badding-musikaalin päätähdeksi on valittu oululainen Oiva Nuojua. Näyttämöllä Rauli "Badding" Somerjoeksi muuntautuvan nuoren miehen valintaan vaikutti herkkyys ja aitous sekä tietysti musikaalisuus.

Musiikki
Vaasan kaupunginteatteriin tulevan Badding-esityksen näyttelijä Oiva Nuojua.
Samuel Aghar / Yle

Badding – rokkiin ja takaisin -musikaalin valmistelu etenee Vaasan kaupunginteatterissa. Syksyllä ohjelmistoon tulevan musikaalin päärooliin valittiin oululainen Oiva Nuojua. Nuori mies oli valinnasta yllättynyt, vaikka suhtautuikin itsevarmasti pääsykokeeseen.

– Ehkä se oli se sisäinen olemus ja aitous, mitkä vaikuttivat valintaan, mutta oli mulla itsevarma fiilis kun tulin kokeeseen, miettii Nuojua tuoreesta näyttelijänpestistä.

Samaa herkkyyden ja aitouden vaikutusta valinnassa korostaa musikaalin ohjaaja Fiikka Forsman sekä Vaasan kaupunginteatterin johtaja Erik Kiviniemi.

– Jos jossakin ihmisessä yhdistyy laulutaito, näytteleminen ja jokin erityislaatuinen henkilökohtainen aura, ja hänessä nähdään sitä jotakin, mitä Badding meissä kaikissa koskettaa, niin kyse oli valinnassa tästä yhdistelmästä, kertoo Forsman.

– Se nuoruus, herkkyys, aitous ja jonkinlainen salaperäisyys. Oivalla sattui nämä kaikki kohdalleen, joten ei ollut vaikea valinta, sanoo Erik Kiviniemi.

Isä ei vaikuta Baddingin rooliin

Oiva Nuojuan isä on näyttelijäkonkari sekä Mikkelin teatterin väistyvä johtaja Mika Nuojua, joten näyttelijänlahjoja on kulkeutunut verenperimässä myös pojalle. Oivalle isä on tuki ja neuvonantaja.

Vaasan kaupunginteatteriin tulevan Badding-esityksen näyttelijä Oiva Nuojua.
Oiva Nuojualla on veressä näytteleminen sekä musikaalisuus.Samuel Aghar / Yle

– Juttelemme isän kanssa esityksistä ja teatterista, joten hän on hyvä tuki, jolta saan myös ohjeita. Teen kuitenkin itse omaa työtäni ja isä tekee omaansa, ja teemme kumpikin omat valintamme näyttelijöinä, miettii Oiva Nuojua kysymykseen siitä, neuvooko isä häntä Baddingin roolityössä.

Nuojua on aiemmin esiintynyt muun muassa Oulun kaupunginteatterin West Side Storyssa sekä näytelmissä Kätilö, Ronja Ryövärintytär ja Toiset kengät.

Näkyykö napa, siitä päättää puvustaja

Oiva Nuojua ei usko ulkoisen olemuksensa vaikuttaneen roolivalintaan, ja samaa mieltä on myös ohjaaja Fiikka Forsman.

– Ajattelen niin, että helpompaa on kuitenkin rakentaa niitä ulkoisia asioita, kuin sisäistä syvyyttä tähän kombinaatioon, miettii Forsman.

Nähdäänkö näyttämöllä napapaitoja?

– Sitä täytyy varmaan kysyä musikaalin puvustajalta, mutta en tiedä, selvitäänkö tästä lantiohousuhässäkästä ilman sitä napapaitaa, naurahtaa Forsman.