Uimahallihygieenikko tulee intiimille alueelle hassussa asussa – V. Vähäkloorinen komentaa suihkuun ennen allasta

Kangasalan uimahalli Kuohussa on otettu käyttöön huumoriase. Ilolla ja keveällä otteella lähestyvä uimahallihygieenikko V. Vähäkloorinen kannustaa uimarit pesukuntoon ennen pulahtamista uima-altaaseen.

Kotimaa
Uimahallihygieenikko V. Vähäkloorinen ja toimitusjohtaja Paula Liinamaa poseeraavat Kangasalan Kuohussa.
Uimahallihygieenikko V. Vähäkloorinen ja toimitusjohtaja Paula Liinamaa poseeraavat Kangasalan Kuohussa.Mauri Tikkamäki / Yle

Miten huomauttaa ihmiselle hänen hygieniastaan? Kiusallisten kysymysten esittäminen voi johtaa tilanteeseen, jossa ainoastaan huumori pelastaa.

Kangasalan uimahalli Kuohussa halutaan muistuttaa uimahallietiketistä. Halliin keksittiin palkata uimahallihygieenikko ja ottaa aseeksi huumori.

Valistajan tehtävä lankesi Mona Ratalahdelle, joka on keventänyt tunnelmaa myös sairaalassa sairaalaklovnina.

Ankat vertauskuvana

Uimahallihygieenikon virkapukuun kuuluvat suihkumyssy, valkoinen takki ja varrellinen pesuharja, joka pilkistää taskusta. Kokonaisuus muistuttaa saunapesijättären asua. Hygieenikko sai myös nimen. Hänestä tuli V. Vähäkloorinen.

Uimahallihygieenikon suihkumyssystä löytyvät sekä musta että vähän vaaleampi ankka.

– Musta ankka on vertauskuva likaisesta ankasta ja se toinen taas on puhdas. Jos ihmiset sillä sitten havahtuisivat, että pidetään uimahallivedet puhtaina, Vähäkloorinen selittää.

– Uimahallietiketistä on tärkeä muistuttaa, että peseydytään ennen altaaseen tuloa, eikä vasta altaassa, huomauttaa Kuohun toimitusjohtaja Paula Liinamaa.

Minä sanon vaan, että pese huolella, ettet mene huljuun likaisena altaaseen.

V. Vähäkloorinen

– Tämä on aika vaikea asia, kun tullaan lähelle ihmisen yksityisyyttä. Silloin päätimme, että huumorin keinoilla on helpompi lähestyä vaikeata asiaa. Yksi hallituksemme jäsenistä keksi, että kutsutaanpa V. Vähäkloorinen tänne, paljastaa Liinamaa.

Miten sitten lähestyä asiakkaita V. Vähäkloorinen?

– Minä sanon vaan, että pese huolella, ettet mene huljuun likaisena altaaseen. Ja kun minulla on tämä ankka päässä, niin luulen, että se sanoma on vähän pehmeämpi, kaavailee uimahallihygieenikko, joka jakaa hygieniatietoutta myös puhtausvisan avulla.

Tiesitkö muuten, että jos tuoksut kloorilta uintisi jälkeen, olet peseytynyt huonosti. Kloori nimittäin tarttuu iholla oleviin likahiukkasiin.

Klooria altaaseen likaisuuden mukaan

Kuohussa käy parhaimmillaan tuhat uimaria päivässä. Myös tamperelaiset ovat löytäneet Kangasalan uimahallin, varsinkin sen jälkeen, kun Kalevan uintikeskus meni remonttiin. Uimareiden käytössään on viisi allasta.

Totuushan on kuitenkin se, että allasveteen täytyy lisätä klooria sitä enemmän, mitä likaisempana ihmiset sinne menevät.

Paula Liinamaa

Paula Liinamaan mukaan hygieniasääntöjä noudatetaan yleensä hyvin.

– Totuushan on kuitenkin se, että allasveteen täytyy lisätä klooria sitä enemmän, mitä likaisempana ihmiset sinne menevät. Kaikkien etu on kunnon peseytyminen ennen altaaseen pulahtamista, kertaa Liinamaa.

Kloorin tarkkailu ja syöttö tapahtuu Kuohussa automaattisesti.

Koska Kuohu on uusi uimahalli, se halutaan pitää puhtaana. Liinamaa kehuu myös hallin vedenpuhdistustekniikkaa, jonka ansiosta hallin vedessä on vähemmän klooria kuin vanhoissa uimahalleissa.

V. Vähäkloorisen ensimmäinen keikka Kuohussa on jo takana, mutta vierailut jatkuvat vielä 1. ja 4. huhtikuuta.