1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Saksa tuomitsee Tymošenkon venäläisiin kohdistuvat väkivaltafantasiat

Saksan liittokanslerin tiedottaja sanoi keskiviikkona, että Ukrainan poliittisen johdon täytyy torjua entisen pääministerinsä "väkivaltaiset fantasiat" ja pyrkiä vakauteen sekä vähemmistöjen huomioimiseen.

Ukraina
Julia Timoshenko
EPA/SERGEY DOLZHENKO

Saksan mukaan Ukrainan entisen pääministerin Julija Tymošenkon puheet venäläisten tappamisesta ylittivät hyväksyttävän rajan.

Tymošenkon väkivaltaiset puheet paljastuivat maanantaina, kun joku taho vuoti nettiin tallenteen hänen käymästään puhelinkeskustelusta. Venäjän televisio esitti tallenteen maanantaina.

Tallenteella Tymošenkon sanoo muun muassa, että on aika tarttua aseisiin ja tuhota nämä pirun "katsapit" yhdessä johtajansa kanssa. Katsap on ukrainalainen haukkumasana, joka tarkoittaa venäläisiä. Lisäksi Tymošenkon sanoo nauhalla, että Ukrainan venäjänkielinen vähemmistö pitäisi tappaa ydinaseilla.

Ukrainan tilanteen vakauttaminen etusijalla

Saksan liittokansleri Angela Merkelin tiedottaja Steffen Seibert sanoi keskiviikkona, että Ukrainan poliittisen johdon täytyy torjua "väkivaltaiset fantasiat" ja pyrkiä vakauteen sekä vähemmistöjen huomioimiseen.

Seibertin mukaan Ukrainan hallituksen tulee palvella "kaikkia väestön osia ja kaikkia alueita".

– Maan vakauttaminen ja sovinnon tekeminen ovat ratkaisevia. Sitä Saksan hallitus ja sen kansainväliset kumppanit haluavat edistää matkalla kohti toukokuun lopussa järjestettäviä vapaita ja rehellisiä vaaleja, Seibert sanoi.

Hän lisäsi, että Ukrainan tilanteen kärjistymistä täytyy välttää.

Tymošenkon mukaan tallennetta muokattu

Helmikuussa vankilasta vapautunutta Tymošenkoa pidetään hyvin ristiriitaisena henkilönä sekä Venäjällä että Ukrainassa. Entinen pääministeri on myöntänyt, että Venäjän television esittämällä nauhalla kuuluva ääni on hänen.

Tymošenko kuitenkin väitti, että joitakin hänen tallenteella kuuluvia kommenttejaan on muokattu.

Tymošenkon sanotaan keskustelevan tallenteella ukrainalaisen kansanedustaja Nestor Shufrychin kanssa. Shufrych on Ukrainan entinen kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston apulaissihteeri.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi