Sipinen rikkoi taas ennätyksen kuumailmapallolla

Jyväskyläläinen Markku Sipinen rikkoi toistamiseen Suomen ennätyksen kuumailmapallolla. Keväällä 2013 Sipinen lensi pituusennätyksen Rovaniemeltä Virroille - yhteensä 494 kilometriä. Nyt Sipinen lensi samalla pallolla kuumailmapallojen aikaennätyksen - 13 tuntia 46minuuttia..

Markku Sipisen kuumailmapallolla on hallussan matkalento- ja aikaennätykset Suomessa.
Markku Sipiselllä on nyt hallussaan kuumailmapallojen matkalentoennätys sekä lentoaikaennätys. Keväällä 2013 Sipinen lensi yhtäkyytiä 494 kilometriä. Vuotta myöhemmin hän lensi liki 14 tunnin lennon keskisen Suomen taivaalla.

Edelilinen kuumailmapallon Suomen ennätysaika oli 12 tuntia 42 minuuttia. Uuden ajan pitää kansainvälisten sääntöjen mukaan olla vähintään prosentin parempi, joten Sipisen oli lennettävä vähintään 12 tuntia 50 minuuttia.

Huoltojoukkoina Markku Sipisellä on vaimo Seija, monenkymmenen vuoden kokemuksella.

– Kyllä tämä yhteinen harrastus on ja minulle myös työ, Seija Sipinen sanoo.

Markku Sipisen mukaan keskeiset tekijät lentoajan maksimoinnissa ovat kohtuullinen polttoaineenkulutus, lentotapa sekä lentokorkeuden ja ilman lämpötilan vaikutukset. Kulutus on pienintä silloin, kun raskaassa polttoainekuormassa lennetään matalalla. Korkeammalle siirrytään vasta pallon kevennettyä.

Juuri nyt eteläisen Suomen heikkotuulinen säätila houkuttaa kokeilemaan kuumailmapallolentoa, jossa ollaan ilmassa pitkään, mutta lennetty matka on lyhyt. Korkeimmillaan Sipisen pallo lensi reilussa kahdessa kilometrissä.

Eväinä teetä, mustikkasoppaa ja voileipiä

– Hyvillä eväillä Markku oli liikkeellä, kertoo Seija. Mukaan oli pakattu mustikkasoppaa, voileipiä ja teetä.

Markku Sipinen lähti ennätyslennolle aamulla kello 5.05 Konnevedeltä. Kun tuuli oli olematonta, pallo pysytteli koko pienellä alueella Keski-Suomen taivaalla.

– Pallo kävi Lannevedellä, Hirvaskankaalla, vehniällä, kotinurkilla Tikkakoskella ja laskeutui koulukeskuksen pihalle Konneveden kirkonkylässä kello 18.51, kertaa Seija Sipinen.

– Entiset työkaverit Ilmailumuseolla naureskelivatkin, että olinko sitonut Markun pallon narulla puuhun kiinni, kun se niin hyvin pysyi näkyvillä.

Sipinen lensi ennakkosuunnitelman mukaisesti ensin korkealla ja lopussa matalalla, enimmäkseen Keski-Suomen maakunnan alueella. Tikkakosken lentosotakoulun laajan sotilasalueen vuoksi Sipisen oli suunniteltava lentonsa tarkasti. Pallo näkyi pilvettömällä taivaalla hyvin ja Seija saikin puhelimeen runsaasti havaintoja pallon reitistä. Polttoainetta palloon jäi Markun mukaan vielä reilua lentoa varten.

Ennätystehtailu on raskasta, joten Seija Sipinen arvioi, että sitä juhlitaan illalla nukkumalla. Saman totesi onnistuneen laskun jälkeen myös Markku.

– Kyllä yksi yö on nyt nukuttava kunnolla.