Ruotsin hallituksen vieraaksi kutsuttu romaninainen ajettiin ulos ravintolasta

Ruotsin hallitus aikoo keskustella vakavasti maan hotelli- ja ravintola-alan toimijoiden kanssa vähemmistöjen kohtelusta.

Ruotsin hallitus on hermostunut romaninaisen kohtelusta tukholmalaisessa hotellissa. Asiasta kertovat monet ruotsalaiset tiedotusvälineet, mm. sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Hallitus pyrkii parantamaan vähemmistöjen oloja. Eilen tiistaina julkistettiin romaneihin kohdistuvasta syrjinnästä ja väkivallasta tehty tutkimus. Julkistamistilaisuuteen oli pyydetty puhujaksi Göteborgin romanineuvostoon kuuluva Diana Nyman.

Nymanin oli määrä puhua romanien 1900-luvulla kokemasta syrjinnästä ja sen pitkäaikaisista vaikutuksista. Hän kertoikin tapahtumasta, joka oli sattunut hänelle itselleen samana aamuna.

Hallituskanslia oli varannut hänelle huoneen hotelli Sheratonista. Kun Nyman oli aamulla mennyt hotellin ravintolaan aamiaiselle perinteisessä romanipuvussaan, hänen peräänsä juoksi hotellin työntekijä, joka esti hänen pääsynsä ravintolaan. Työntekijä sanoi, että ravintola oli tarkoitettu vain hotellin asiakkaille. Nyman pystyi todistamaan asuvansa hotellissa. Tästä huolimatta häntä ei päästetty ravintolaan, vaan hänet ohjattiin hotellin aulaan, mihin hänelle tuotiin kahvia.

Nyman ihmettelee erityisesti sitä, että vaikka tapahtumaa todistamassa oli paljon otellin henkilökuntaa ja asiakkaita, kukaan ei puuttunut ilmiselvään syrjimiseen.

Kirjan julkistamistilaisuuden osallistujat totesivat, ettei tapahtunut ollut Nymanille pitenkään poikkeuksellinen, vaan pikemminkin hyvinkin tavanomaista.

Hotellin vt. toimitusjohtaja sanoo selvittävänsä tapauksen, mutta arvelee sen olleen väärinkäsitys. Henkilökunnalla on selvät ohjeet olla syrjimättä ketään, hän sanoo.

Ruotsin hallitus aikoo kutsua maan hotelli- ja ravintolaalan tapaamiseen, jossa keskustellaan vähemmistöjen kohtelusta. Sheraton-hotellista tehtäviä tilauksia tarkastellaan kriittisellä silmällä.