1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tähtitieteilijät havaitsivat kaksi rengasta asteroidin ympärillä – löytö täysi yllätys

Chariklo-asteroidin kaksoisrenkaat ovat seitsemän ja kolmen kilometrin levyiset. Niiden välissä on yhdeksän kilometrin rako. Tutkijat arvelevat, että renkaat koostuvat jäätyneestä vedestä kuten Saturnuksen renkaatkin.

Ulkomaat
Taiteilijan näkemys Chariklo-asteroidia ympäröivistä renkaista.
Taiteilijan näkemys Chariklo-asteroidia ympäröivistä renkaista.L. Calçada / Nick Risinger (skysurvey.org) / ESO

Astronomit ovat löytäneet ensimmäistä kertaa renkaita asteroidin ympräriltä. Kyseessä on pienin kohde, jolla on tämä ominaisuus.

Aiemmin tähtitieteilijät tunsivat vain neljä renkaiden ympäröimään taivaankappaletta, jotka ovat planeetat Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus.

Tähtitieteilijät havaitsivat kaksoisrenkaat Chariklo-nimisen asteroidin ympäriltä viime kesäkuussa, kun kivi ohitti tähden, jota seitsemän teleskooppia tarkkaili Etelä-Amerikassa.

Tähti näytti odotetusti katoavan muutamaksi sekunniksi, kun Chariklo esti tähden valon pääsyn Maahan. Pienoispimennys kuitenkin yllätti astronomit.

– Muutamaa sekuntia ennen ja uudelleen muutamaa sekuntia pääpimennyksen jälkeen havaitsimme kaksi muuta hyvin lyhyttä putousta tähden kirkkaudessa, Euroopan eteläinen observatorio ESO kertoo tiedotteessaan.

Taiteilijan näkemys Chariklo-asteroidia ympäröivistä renkaista.
Taiteilijan näkemys Chariklo-asteroidia ympäröivistä renkaista.L. Calçada / Nick Risinger (skysurvey.org) / ESO

Kaksoisrenkaat tukahduttivat tähden valon

Jokin Chariklon ympärillä siis esti valon. Syylliseksi paljastui kaksi asteroidia ympäröivää kapeaa ja tiivistä rengasta. Aiemmin tutkijat uskoivat, että renkaita on vain neljällä aurinkokuntamme jättiläisplaneetalla.

Tutkijaryhmä vertasi eri teleskooppien tietoja ja määrittelivät niiden perusteella Chariklon muodon ja koon sekä kaksoisrenkaiden muodon, leveyden ja suuntautumisen.

Astronomien mukaan renkaat ovat seitsemän ja kolmen kilometrin levyiset. Niiden välissä on yhdeksän kilometrin rako. Tutkijat arvelevat, että Chariklon renkaat koostuvat jäätyneestä vedestä kuten Saturnuksen renkaatkin.

– Emme etsineet rengasta, emmekä ajatelleet, että pienillä Chariklon kaltaisilla kappaleilla edes olisi sellaisia. Löytö ja siihen liittyvä hämmästyttävä määrä yksityiskohtia tuli täytenä yllätyksenä, kertoo Felipe Braga Ribas Brasilian kansallisesta observatoriosta.

Chariklo on muhkurainen 250 kilometriä leveä kivi, joka löydettiin vuonna 1997. Se on nimetty kreikkalaiseen mytologiaan kuuluvan vesinymfin mukaan.

Taiteilijan näkemys siitä, millainen näkymä Chariklo-asteroidia ympäröivien kehien sisäpuolelta saattaa olla.
Taiteilijan näkemys siitä, millainen näkymä Chariklo-asteroidia ympäröivien kehien sisäpuolelta saattaa olla.L. Calçada / Nick Risinger (skysurvey.org) / ESO

Renkaiden alkuperä mysteeri

Asteroidi kiertää aurinkoa Saturnuksen ja Uranuksen välissä yli miljardin kilometrin päässä maapallosta.

Chariklon renkaiden alkuperä on toistaiseksi arvoitus. Tutkijoiden mukaan ne saattavat olla toisen kappaleen kanssa tapahtuneesta törmäyksestä peräisin olevia pirstaleita.

Tulevaisuudessa renkaat saattavat sulautua yhteen ja muodostaa yhden Charikloa kiertävän kuun.

Löydön tehneen projektin johtajat ovat nimenneet Chariklon renkaat Brasilian Oiapoque- ja Chui-jokien mukaan. Kansainvälinen tähtitieteellinen liitto IAU ei kuitenkaan ole vielä hyväksynyt nimiä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi