Hyppää sisältöön

Wilders elää jatkuvassa henkivartiossa

Islamia ja maahanmuuttoa vastustavaa populistijohtaja Geert Wildersiä kohtaan on tehty lukuisia tappouhkauksia, joiden takia henkivartijat seuraavat häntä kaikkialle.

Hollannin vapauspuolueen johtaja Geert Wilders Yle Uutisten haastattelussa maaliskuussa. Kuva: Yle

Hollannin oikeistopopulistisen PVV-puolueen johtajaa Geert Wildersiä ei haastatella ihan noin vain, vaikka haastattelupaikaksi on sovittu parlamentin alahuone Haagissa.

Vieraat viedään ensin metallinpaljastimen kautta haastatteluhuoneeseen. Kaksi puhelinkioskin kokoista henkivartijaa käy tarkistamassa, että huoneen toinen ovi on lukossa ja verhot suljettu.

Kun tarkistukset on tehty, vartijat ilmoittavat radiopuhelimella kollegoilleen, että tie on selvä Wildersille. Vartijat seuraavat oikeistojohtajan tuntumassa kaikkialle.

Wilders on tullut tunnetuksi äärilaidan islaminvastaisista kannanotoistaan. Näiden takia hän on tiettävästi päätynyt ainakin terroristijärjestö al-Qaidan tähtäimeen. Hollannin edellinen maahanmuuttoa ja islamia vastustanut oikeistopopulistijohtaja Pim Fortuyn murhattiin 2002.

– En toivoisi tällaista pahimmalle vihollisellenikaan, Wilders sanoo turvatoimista haastattelun jälkeen.

Hän asuu vaimonsa kanssa turvatalossa salaisessa paikassa. Wilders kertoi vaihtaneensa toistuvasti asuinpaikkaansa ja käyttäneensä naamioasuja ennen kuin hänelle järjestettiin vakituinen henkivartiointi.

Työpaikalla vartiointiin kuulemma tottuu, mutta vapaa-ajalla vartijoiden kanssa eläminen on vaikeaa.

Nyt vartiointia ei voi lopettaa, vaikka Wilders jättäisi politiikan. Vaihtoehtona olisi hänen mukaansa lähinnä muuttaa jollekin harvaanasutulle seudulle jossa häntä ei tunnisteta, kuten vaikkapa Pohjois-Suomeen.

Turvatoimien aiheuttama harmi ei tunnu kuitenkaan vaikuttavan Wildersin islam-kantoihin.

– Islam on totalitaarinen ideologia, Wilders sanoo haastattelussa.

Geert Wilders on ollut syytteessä islamin-vastaisista puheistaan, mutta tuomio oli vapauttava. Nyt Wildersiä ollaan jälleen haastamassa oikeuteen lausunnosta, jossa hän lupasi PVV:n vaalitilaisuudessa järjestää Hollantiin vähemmän marokkolaisia maahanmuuttajia.