1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä vei lähes koko Ukrainan laivaston ja suuren osan ilmavoimista

Ukraina menetti lähes koko laivastonsa, mutta myös paljon laivaston toiminnan kannalta tärkeää huolto- ja johtotoimintaa. Venäjä sai haltuunsa myös kymmeniä nykyaikaisia hävittäjäkoneita.

Ulkomaat

Krimin menetyksen myötä Ukraina menetti myös 12 laivastonsa sotalaivaa ja sille jäi vain viisi, kertoo sotilasasioihin keskittynyt tutkimusyhtiö Jane's.

Sevastopolin laivastoasemalta venäläiset ottivat haltuunsa kaksi Grisha V -luokan fregattia, partioaluksen, johtoaluksen, Ukrainan ainoan sukellusveneen sekä valtamerikelpoisen hinaajan.

Novo-Ozernen laivastotukikohtaan jäi Natya-luokan miinanraivaaja ja seitsemän muuta alusta, kun Venäjän erikoisjoukot upottivat satamasta merelle johtavan kanavan suulle kaksi laivaa.

Ukrainalaiset onnistuivat siirtämään mantereelle osan laivaston lentokoneista ja helikoptereista. Suurta haittaa laivastolle aiheuttaa kuitenkin se, että Sevastopolissa toimi yritys, jolle oli annettu vastuu laivaston helikoptereiden huollosta.

Ukrainan laivastolla on nyt hallussaan vain muutama suurempi sotalaiva sekä pienempiä partioveneitä. Laivasto on sijoitettu Odessaan. Laivaston suurin alus on Krivak III -luokan fregatti Hetman Sagaidachny, joka oli Krimin kriisin aikaan Intian valtamerellä suojaamassa kauppalaivoja merirosvoilta. Alus on nyt palannut kotimaahan.

Laivasto menetti Krimin menetyksen yhteydessä myös päämajansa, suuren osan signaalitiedustelukyvystään sekä koulutus-, hallinto-, huolto- ja logistiikkatoimintojaan, Jane's kertoo. Lisäksi Inkermanin laaksossa, Sevastopolin lähellä sijainnut laivaston suurin maanalainen asevarikko jäi Venäjän valtaan.

Muista Ukrainan asevoimien menetyksistä Jane's nostaa esiin ilmavoimien menettämät 39 Mig-29-hävittäjää, jotka jäivät Belbekin tukikohtaan. Fiolentin tukikohtaan taas jäi S-300-ilmatorjuntaohjuksia.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi