Yhdysvalloissa kiistellään CIA:n kuulustelumenetelmäraportin salassapidosta

Senaatin tiedusteluvaliokunta päättää raportin salassapidon kumoamisesta ensi viikolla.

Ulkomaat

Yhdysvalloissa käydään kiivasta keskustelua keskustiedustelupalvelu CIA:n kuulustelumenetelmiä käsittelevän raportin salassapidosta. Senaatin tiedusteluvaliokunnan on määrä äänestää ensi viikolla 6 300-sivuisen raportin salassapidon kumoamisesta.

Raportin uskotaan antavan aikaisempaa tarkemman kuvan Yhdysvaltojen käyttämistä kyseenalaisista tiedonhankintakeinoista.

Tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja senaattori Dianne Feinsteinin tavoitteena on julkistaa raportin 400-sivuinen tiivistelmä kuin myös raportin päähavainnot ja johtopäätökset. Hän pitää tärkeänä, että tiedot tulevat julki, jotta vastaavat toimet eivät enää toistuisi.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että raportin julkiseksi tekemisen kannalla olevat ovat vahvoilla. Heihin kuuluu muun muassa presidentti Barack Obama. Raportin julkaisu vaatii kuitenkin toimenpiteita myös tiedusteluviranomaisilta.

Raportin salassapidon kumoamisen uskotaan herättävän uudelleen keskustelun kiistellyistä kuulustelumenetelmistä, jotka saivat presidentti George W. Bushin hallinnon hyväksynnän New Yorkin terrori-iskujen jälkimainingeissa.

Lähteet: AFP