"Suomalaisvesien herkut jäävät suotta kissojen herkuksi"

Vakuumipakattu lohi on syrjäyttänyt kotikäytössä kotimaiset kalalajit, vaikka Suomen vesissä kuhisee arvokaloja. Kalatalousmies haluaisikin suomalaisten ottavan oppia ulkomaalaisista, joille kotivesien kalastajien sivusaaliit ovat suurinta herkkua.

Kotimaa
Ahven on tutuimpia pilkkijän saaliskaloista.
Tuomo Tokoi

Maailmassa on tuhansia kalaruokia, mutta silti moni suomalainen tyytyy vain kaupan tiskiltä poimittuun ja vakuumiin pakattuun lohiviipaleeseen. Perämeren kalatalousyhteisöjen tuoretta toiminnanjohtajaa Tero Heinosta tämä harmittaa, sillä suomalaisista kaloista saisi upeita kalaruokia.

- Maailmalla arvostetuimpia kaloja löytyy Suomenkin vesistä, sanoo Heinonen ja muistuttaa kuinka esimerkiksi särkikaloista saa huippuruokia.

Ulkomaalaisille sivusaalit kelpaavat

- Suomalaisten pitäisi ottaa oppia ulkomaalaisista, joille kelpaavat mielellään sellaiset kalat, jotka suomalaisille ovat vain sivusaaliita.

Valmiiksi pakatun lohen etuna on edullisuus, sillä usein joen tai järven rannalla roskakalaksi ja kissan ruuaksi jäävä saalis muuttuu kaupan tiskillä kalliiksi herkkuruuaksi. Pakatun lohen suosiota lisää myös sen helppokäyttöisyys.

Mutta kyllä se onnistuu kotivesien saaliskalojenkin käyttö, vakuuttaa Tero Heinonen.

- Se vaatii vain vähän viitseliäisyyttä ja mielikuvista niin kyllä se onnistuu. Pitää vain ottaa veitsi käteen ja hiukan harjoitella.