Ilkka Kanerva: Venäjällä oli valmis suunnitelma Krimin valtaamiseksi

Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) on matkustanut Kiovaan kansainvälisen valtuuskunnan mukana. Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestö Etyj lähettää runsaat sata siviilitarkkailijaa puoleksi vuodeksi eri puolille Ukrainaa.

Ukraina

Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva uskoo, että Venäjällä on ollut valmis ja pitkään valmisteltu suunnitelma Krimin valtaamiseksi.

- Tämä vähän erikoinen näytelmä kansanäänestyksineen ja muineen on asia, jonka venäläiset hoitivat varsin päättäväisesti kuitenkin. Eli oli olemassa taatusti jo pitkään valmisteltu suunnitelma siitä kuinka tämä koko operaatio tehdään, sanoo Kanerva.

Ylen radion Ykkösaamun haastattelema Kanerva sanoo, että hän ei usko Venäjän olevan valmis vetätytymään Krimiltä, vaikka valtausta on pidetty kansainvälisen oikeuden ja Venäjän solmimien kansainvälisten sopimustenkin vastaisena. Kanerva muistuttaa, että Venäjä itse pitää valtausta oikeudenmukaisena.

- Pahaa pelkään, että tämä kivi ei kengästä kovin hevillä lähde. Krimi tulee olemaan kansainvälinen huolen ja murheen aihe juuri tämmöisen pelisääntörikkomuksen nimissä, Kanerva toteaa.

Ukrainan kriisin laajentumisen estämiseksi on Kanervan mukaan tärkeää, että Venäjälle asetetaan uskottavat pakotteet, mutta myös neuvottelut olisi saatava käyntiin.

- Meidän pitää päästä niin pian kuin suinkin mahdollista neuvottelupöytään ja saada sellaiset kontaktit aikaan, joilla todella voitaisiin saada käänne, joka merkitsisi sitä, että prosessi on hallinnassa, sanoo Kanerva.

Kanervan mukaan Etyjillä voisi olla merkittävä rooli osapuolten saamisessa neuvottelupöytään.