Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja: Nuoret hoitajat eivät jaksa alalla

Tutkimusten mukaan nuoret sairaanhoitajat pohtivat alan vaihtoa eurooppalaisia kanssasisariaan enemmän.

Kotimaa
sairaanhoitaja nojaa käteensä
Tiina Karjalainen

Ylen aikaisen haastattelema Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto on huolissaan nuorten sairaanhoitajien jaksamisesta.

– Meillä on ollut muutaman vuoden ajan tiedossa tutkimustuloksia siitä, että nuoret suomalaiset sairaanhoitajat ajattelevat työpaikan, ammatin ja alan vaihtoa eurooppalaisia virkasisariaan useammin, Merasto sanoo.

– Tietysti tämä huolestuttaa meitä, että mikä suomalaisessa sosiaali-ja terveydenhuollossa on vikana, kun meidän hyvin koulutetut nuoret haluavat paeta pois alalta.

Meraston mukaan liitossa on pohdittu jo pitkään sitä miksi nuoret eivät koe työtään mielekkääksi.

– Olemme miettineet, että onko koulutuksen aikana tullut epärealistinen kuva alasta. Onko niin, että työharjoittelun aikana ei oikeasti päästä tutustumaan työhön. Eikö opiskeluaikana saakaan oikeasti kokea sairaanhoitajan työn vastuullisuutta ja toisaalta myös sitä ihanaa tunnetta kun onnistuu ja potilaat voivat paremmin?, Merasto kysyy.

Uutta puhtia työtä järjestelemällä?

Meraston mukaan itse hoitotyötä vaivaa ainakin yksi suuri ongelma - potilaiden liian suuri määrä.

– Jos on liikaa potilaita ja heille ei ole aikaa niin hoitajat sanovat, että potilasturvallisuus vaarantuu. Tarvitaanko sinne lisää hoitohenkilökuntaa vai voidaanko sitä työtä jotenkin muuten järjestellä?

Sairaanhoitajaliitossa kuitenkin uskotaan, että alalla on tulevaisuutta nuorillekin.

– Vaikka nuoret eivät näytä tällä hetkellä jaksavan, niin uskon siihen että sairaanhoitajilla on upea tulevaisuus edessään. Meitä tarvitaan, meillä on upea koulutus, hieno ammatti ja hyvä kontakti potilaisiin. Meillä on kaikki pelimerkit käytettävissä, että nuoret jaksavat, Merasto sanoo.

Sairaanhoitajaliitto on sairaanhoitajien, terveydenhoitajien ja kätilöiden ammatillinen järjestö. Sairaanhoitajapäiviä vietetään Messukeskuksessa 27.-28.3.