1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Mäkäräisen valmentaja Punkkinen: Nyt keskustellaan, onko minulla vielä annettavaa

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen valmentaja Jarmo Punkkinen on ehtinyt jo tyyntyä viime viikonlopun voittohurmasta. Lumien sulettua keskustellaan siitä, jatkaako Punkkinen Mäkäräisen kanssa valmennussuhdetta. Punkkinen muistelee Vancouverin olympialaisten jälkeistä aikaa, kun hän oli heittämässä hanskoja tiskiin.

Kuva: Yle
Mäkäräinen juhli maailmancupin voittoaan viime viikonloppuna. Kuva: Lehtikuva

Ampumahiihdon maailmancup päättyi riemukkaissa suomalaistunnelmissa viime viikonloppina Holmenkollenilla. Kaisa Mäkäräisen maailmancup-menestys oli huikea. Mäkäräinen oli ykkönen cupin kokonaiskilpailussa ja voitti myös takaa-ajo- ja sprintticupit.

Mäkäräisen valmentaja Jarmo Punkkinen nollasi viime viikonlopun hurman Kolilla laskettelekurssilla. Puhelinkin jäi kotiin, eikä Punkkinen ole ehtinyt jutella riemuviikonlopun jälkeen valmennettavansa kanssa.

Punkkisen ja Mäkäräisen valmennussuhde alkoi vuonna 2007, kun Mäkäräisen edellinen valmentajasuhde ei enää toiminut. Muutosta halunneen Mäkäräisen ja Punkkisen valmennussuhde ei syntynyt ilman vääntöä.

– Sanoin Kaisalle, että järjestän sinulle kyllä valmentajan. Pari kuukautta sitä järjestelin ja mikään ei tuntunut kelpaavan ja koko ajan tuli vain kysymys, että etkö sinä alkaisi itse. Sanoin, että voin minä tämän kesän yli mennä ja tässä sitä nyt ollaan, naurahtaa Punkkinen.

Jatkosta on vielä liian aikaista sanoa

Mäkäräisen kausi alkoi huonosti hänen sairastuttua marraskuussa ratkaisevalla hetkellä. Sen myötä Östersundin kisat menivät huonosti. Sairastuminen piinasi Mäkäräistä myös Sotshin kisojen aikana.

– Minulla on sellainen valmennusfilosofia, että kauden on taipumus mennä sillä tavalla kuin se lähtee käyntiin. Kausi saatiin kulkemaan hiukan paremmin sairastumisen jäätyä taka-alalle ja tammikuu meni loistavasti. Sairastuminen Sotshissa pilasi kyllä ne kisat, kertoo Punkkinen.

Valmennussuhteen jatkosta on vielä liian aikaista sanoa, kertoo Punkkinen. Sitä koskevat keskustelut käydään hänen mukaansa sitten, kun lumet ovat sulaneet. Punkkinen muistelee neljän vuoden takaista, jolloin hän oli valmis lopettamaan epäonnistuneiden Vancouverin olympialaisten jälkeen.

– Tänä keväänä keskustellaan, että onko minulla vielä annettavaa, mutta mitään en lähde ennakoimaan. Meillä oli todella tiukka vääntö neljä vuotta sitten, kun halusin siitä veneestä pois. Vancouverin olympialaiset meni silloin ihan pyllylleen. Kaisa sanoi, että siihen loppuu sitten hänenkin ura. Sellaista vastuuta en ota omalletunnolle, että näin lahjakas urheilija lopettaa oman uransa sen takia, että minä en veny, kertoo Punkkinen.

Mäkäräisellä on tulevana viikonloppuna edessään ampumahiihdon SM-kisat.