Ensimmäinen kesätyö vaikka oman lehti-ilmoituksen avulla

Kilpailu kesätöistä sai kainuulaisen nuoren miehen ideoimaan itselleen lehti-ilmoituksen, jonka avulla hän toivoisi työllistyvänsä ikkunanpesu- tai ruohonleikkuutöihin ensi kesänä.

ilmiöt
Sotkamolainen Leo Vänskä.
Sotkamolainen Leo Vänskä etsii kesätöitä. Kotona Leo on tehnyt muun muassa halkoja.Sanna Kähkönen / Yle

Töiden hakeminen ei ole helppoa, oli kyseessä sitten työuraa omaava aikuinen tai kokematon, ensimmäistä työkokemustaan metsästävä nuori. 14-vuotias sotkamolainen Leo Vänskä päätti ottaa kaikki keinot käyttöön löytääkseen elämänsä ensimmäisen kesätyöpaikan. Hän ideoi itselleen lehti-ilmoituksen paikallislehden ilmoituspalstalle.

Pari viikkoa olisi semmonen hyvä aika työlle, että ehtisi vähän lomaillakin ennen koulua.

Leo Vänskä

– Eihän vanhat ihmiset internetissä niin ole ja lue. Ajattelin, että lehtiähän he lukevat ja moneen kertaan. Ja juuri vanhukset tarvitsevat enemmän apua, Leo Vänskä tuumii.

Kesätöiden saaminen on osoittautunut hankalaksi. Kesätöitä vailla ovat Leo Vänskän koulukaverit, eikä ole tärpännyt vielä Leolla itselläänkään.

– Tähän mennessä ei ole tullut vielä yhtään soittoa tai viestiä asian tiimoilta.

Lehti-ilmoituksessa nuori mies tarjoutuu työvoimaksi esimerkiksi ruohonleikkuuseen tai ikkunanpesuun.

– Laitetaan tarvittaessa useampaan otteeseen samaa ilmoitusta lehteen. Kesään on onneksi aikaa, summaa isä Antti Väisänen.

"Ole ahkera ja rohkea"

Nuori mies on opetellut työntekoa ja kartuttanut taitoja kotona isän ohjauksessa. Isä ja poika, Antti Väisänen ja Leo Vänskä, ovat ennättäneet tarttua jo moneen toimeen yhdessä. Antti Väisäsen mukaan hänen pojallaan pysyy kirves yhtä hyvin käsissä kuin ammattilaisella.

– Jos sovitaan, että tehdään pilkkeitä, niin kyllä Leo niitä osaa kirveellä hakata. Että lähes valmis kirvesmieshän tässä on, naurahtaa Antti Väisänen.

Laitetaan tarvittaessa useampaan otteeseen samaa ilmoitusta lehteen. Kesään on onneksi aikaa.

Antti Väisänen

– Olemme isän kanssa rakentaneet puuliiterin ja grillikatoksen. Maalasimme kesämökinkin, Leo muistelee.

Isältään Leo Vänskä on saanut pari elämänohjetta, jotka sopivat myös rohkaisuksi työnhakuun.

– Pitää olla ahkera ja rohkea. Silloin, kun itse hain kesätöitä, aika oli erilainen. Marjanpoiminnasta sai itselleen töitä, jos ei muuta ollut. Pullojakin taisin kerätä ja postia kuskata polkupyörällä vesisateessa, Antti Väisänen muistelee.

– Nyt bensan hinta on niin korkea, että rahat menevät jo siihen, ja eihän marjoistakaan makseta kunnolla, Väisänen pohtii.

Ulkotöistä innostunut Leo Vänskä toivoo tulevalta kesältä auringonpaistetta. Hyvä sää olisi täydellinen kumppani sille kaikista tärkeimmälle, kesätyölle, mikä voisi olla vaikkapa nurmikkojen leikkaamista.

– Niitä luulisi löytyvän täältä sotkamolaisten omakotitalojen takapihoilta. Pari viikkoa olisi semmonen hyvä aika työlle, että ehtisi vähän lomaillakin ennen koulua, Leo Vänskä haaveilee.