1. yle.fi
  2. Uutiset

Henkilökunta oireilee – terveyskeskusta remontoidaan Kokkolassa

Terveyskeskuksen vanhan osan ilmanvaihtoa parannetaan ja ikkunat käydään läpi Kokkolassa. Henkilökunta on oireillut jo pari vuotta, mutta suuria rakenteellisia ongelmia ei ole löytynyt. Työsuojelupäällikkö arvioi, että oireilun taustalla on myös väsyminen pitkään toivotun terveyskeskussairaalan lykkääntymiseen.

terveys
Kuvassa terveyskeskuksen käytävää ja huone, josta hoitaja työntää sänkyä käytävälle
Kalle Niskala / Yle Keski-Pohjanmaa

Ensimmäisiä yhteydenottoja oireiden vuoksi työsuojeluvaltuutettu alkoi saada vuonna 2012. Viime vuonna tehty laaja kysely osoitti, että terveyskeskuksen henkilökunnalla on viikottaista oireilua huomattavan paljon.

Tilojen läpikäynti ja sisäilmatutkimukset eivät ole paljastaneet mikrobiongelmaa. Kolme huonetta on kuitenkin poistettu käytöstä kohonneiden mineraalivillapitoisuuksien tai mikrobikasvustoviitteiden takia. Niissä on toiminut muun muassa hoitotarvikejakelu.

Suurimpana puutteena pidetään ilmanvaihtoa. Parannustyöt on aloitettu ja niitä jatketaan. Samalla esimerkiksi ilmanvaihtokanavien mineraalivillaeristeet korvataan polyesterikuituisilla.

Myös ikkunoiden välissä olevat villat uusitaan. Ikkunaremontti yritetään tehdä ulkopuolelta, jotta se ei häiritsisi niin paljon tilojen käyttöä. Yhden huoneen testiremontin jälkeen selviää myös, millaisesta urakasta on kyse.

Lisäksi pahimpia ongelmatiloja korjayaan tiivistämällä lattioiden ja ulkoseinien sekä ikkunoiden rajat. Huoneiden remontin aikataulu täsmentyy kevään aikana.

Uuden terveyskeskussairaalan suunnittelu käyntiin

Aluehallintovirasto on vaatinut kaupungilta selvitystä toimenpiteistä, joilla ongelmista päästään. Työsuojelupäällikkö Sinikka Tuomaala uskoo, että nyt suunnitellut korjaukset riittävät. Hän arvioi, että oireiden taustalla on myös turhautumista terveyskeskussairaalan tilakysymykseen:

– Tämä on tietysti tulkintaa, mutta ajattelisin niin, että ihmiset väsyvät odottamiseen. Sen takia oireilijat ovat herkemmin yhteydessä työsuojeluvaltuutettuun: väsytään siihen kun luvataan ja vuosi vuoden jälkeen hankintaa siirretään eteenpäin.

Terveyskeskussairaalan suunnitteluun on varattu tälle vuodelle määrärahaa, josta osa kuluu kuitenkin esimerkiksi vuodeosastojen hissin uusimiseen. Suunnittelu päässee silti alkamaan tänä vuonna.

Terveyskeskuksen vanha osa vuodeosastoineen on vuodelta 1978. Oireita ei ole ollut uudessa osassa, missä toimivat muun muassa vastaanotot.

Lue seuraavaksi