Matkailujäänmurtaja Sampo uusille tuhatluvuille

Aika muhkeita ovat jo matkailujäänmurtaja Sampon lukemat. Alus on tehnyt jo 2000 risteilyä ja ensi talvena kauden alkuvaiheessa rikkoutuu 200 000 risteilyvieraan raja.

Kotimaa
Matkailujäänmurtaja Sampo parkkeerattuna keskelle jääkenttää.
Riikka Rautiainen/ Yle

Juhlaristeily tehdään samalla tavoin kuten aikaisemmatkin, mutta tällä kertaa matkailijoille tarjotaan heti laivaan astumisen jälkeen kuohuviiniä.

Juhlaan on syytä, sillä Kemin Matkailu Oy:n mukaan arktinen risteily on yksi Lapin tunnetuimmista matkailukohteista ulkomailla.

Takana ennätystalvi

Sampo risteilee vielä pari viikkoa ennen huoltotaukoa, jonka päätyttyä ovet avataan kesämatkailijoille. Jos kaikki talvikaudelle tehdyt varaukset toteutuvat, niin asiakasmäärä nousee ennätyslukemiin eli yli 11 000:een.

– Myös tulevan kauden myynti on edennyt hyvin, sillä osa ensi joulun ja kiinalaisen uuden vuoden ajan risteilyistä on ollut todella kysyttyjä. Ne ovat meidän vilkkaimpia sesonkeja, luonnehtii tiedottaja Titta Vuorinen Kemin Matkailu Oy:stä.

Ulkomaalaisten matkanjärjestäjien tekemät varaukset vahvistuvat hyvissä ajoin jo kesällä, joten henkilökunta tietää jo periaatteessa syksyllä, miten paljon seuraavana talvena risteillään.

Matkailijat saatava yöpymään

Kemin matkailuyhtiössä haluttaisiin kasvattaa jäänmurtaja Sampolle tulevien ulkomaalaisten matkailijoiden viipymää. Tällä hetkellä suurin osa Sampon asiakkaista on ulkomaalaisia, jotka saapuvat Kemiin vain päiväksi.

Isojen ryhmien kannalta ongelmana on Kemi-Tornion lentokenttä, joka taas vaikuttaa matkailijoiden viipymiseen alueella. Jäänmurtajan asiakkaista peräti 95 prosenttia on ulkomaalaisia, mutta heidänkin joukossaan yksittäisten matkailijoiden määärä on kasvussa.

– Suurin osa asiakkaista tulee Sampolle isoissa ryhmissä, jotka tarvitsevat isoja koneita ja he lentävät paljon meidän lähikentille.

Matkailuväen mukaan ei ole mitenkään tavatonta, että esimerkiksi Saariselälle lentäneet ulkomaalaiset tulevat linja-autolla päiväksi Kemiin, jossa he käyvät arktisella risteilyllä.

– Jos matkailijat lentävät muille kentille, joiden läheisyydessä on jo hyvin majoitustarjontaa, niin viipymän kasvattaminen on vaikeaa, sanoo Vuorinen.