Kajaanin kartano ei rapistu – remontti valmis ensi kesäksi

Karolineburgin kunnostyöt Kajaanissa alkavat olla loppusuoralla. Kainuun ainoa kartano on saanut niin sanotun kasvojen kohotuksen. Kartano on pyritty palauttamaan siihen loistoon, mikä oli edellisen ison saneerauksen jälkeen vuonna 1990.

ilmiöt
Karolineburgin päärakennus.
Mari Karjalainen / Yle

Aikoinaan Kainuun ainoana tunnettu kartanotyyppinen maatila Karolineburg (siirryt toiseen palveluun) sai nykyisen päärakennuksensa 1830-luvun puolivälissä, silloin yksikerroksisena. Kajaanin tuomiokunnan tuomarina toiminut Fredrik Calamnius nimesi kartanorakennuksen vaimonsa Karolinan mukaan.

Karolineburg siirtyi Karolineburg Oy:n omistukseen Kajaani Oy:ltä vuonna 1987. Vuosina 1989-1990 Karolineburg saneerattiin täysin. 1990–2000 -luvuilla kartano oli parikymmentä vuotta vuokrattuna ulkopuolisella majoitus- ja ravintolakäyttöön, kunnes vuoden 2012 elokuussa Karolineburg Oy otti kartanon jälleen omiin hoteisiinsa.

Tuoreimmat kartanon kunnostustyöt alkoivat syksyllä 2012 päärakennuksen puiston puoleisen julkisivun remontilla. Viime vuoden lokakuuhun mennessä oltiin saatu kaikkien asuinrakennusten julkisivuremontit valmiiksi.

Talvikuukausina remonttia on tehty sisätiloissa. Esimerkiksi päärakennuksen lattia on hiottu, seinät ovat saaneet uutta maalipintaa ja varustetaso on päivitetty tähän päivään.

– Sisätilat on laitettu sillä tavalla kuntoon, että ne näyttävät sellaiselta, kuin kartanon päärakennuksen pitääkin näyttää, kertoo Karolineburg Oy:n hallituksen puheenjohtaja Vesa Palokari.

– Nyt olemme tehneet niin kutsutun faceliftin, ja laittaneet Karolineburgin päältä ja sisältä suurinpiirtein sellaiseen kuntoon, mitä se oli saneerauksen jälkeen vuonna 1990, selvittää Palokari.

Karolineburgin punaisia piharakennuksia.
Piharakennusten punamultamaalaus alkaa pääsiäisen jälkeen.Mari Karjalainen / Yle

Pääsiäisen jälkeen kartanolla alkaa kunnostustöiden viimeinen vaihe, kun kartanon piharakennukset saavat pintaansa uuden punamultamaalin. Valmista pitäisi olla huhtikuun loppuun mennessä.

Punamultamaali keitetään paikan päällä ja sillä maalataan kaikki piharakennukset, että ne näyttävät saman sävyisiltä.

Vesa Palokari

– Punamultamaali keitetään paikan päällä ja sillä maalataan kaikki piharakennukset, että ne näyttävät saman sävyisiltä, Palokari kaavailee.

– Olen saanut kuulla ja lukea valituksia kartanon rakennusten huonosta kunnosta. Nyt ihmiset voivat tulla katsomaan ja hyvillä mielin todeta, mitä on tapahtunut, Palokari jatkaa.

Kartanon ravintola- ja majoitustoiminnot ovat pyörineet kunnostustöiden ohessa, vaikka viime vuodet ovatkin olleet hiljaiseloa. Palokarin mukaan kesän korvalla Karolineburgia aletaan jälleen markkinoida ja myydä aktiivisesti.

– Toukokuussa järjestämme varmaan avoimien ovien päivän, että ihmiset saavat käydä tutustumassa Karolineburgiin.