Suomalaiset sukeltajat hakivat kuolleet kaverinsa ylös Norjassa

Kahden suomalaisen ruumiit olivat noin 110 metrin syvyydessä Pluragrottan vedenalaisessa luolastossa. Sukeltajaliitto sanoutuu irti nosto-operaatiosta.

Ulkomaat
Plurdalenin Luolasto.
Sukeltajien suosima Plurdalenin laaksossa sijaitseva luola Nordlandissa, Norjan pohjoisosassa.Norjan poliisi

Suomalaiset sukeltajat ovat uhmanneet Pluragrottanin sukelluskieltoa ja hakeneet luolastossa helmikuussa kuolleiden sukeltajien ruumiit ylös, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun).

Norjan poliisi yrittää nyt selvittää tapahtumia. Ruumiit siirretään luolaston kuiviin osiin, ja luolastossa tehdään vielä torstaina teknisiä tutkimuksia. Poliisi kuulustelee ruumiit ylös hakeneita sukeltajia. Nosto-operaatioon osallistui yhteensä 17 ihmistä, kaikki Suomesta, sanomalehti VG (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

– Ensimmäinen asia tärkeysjärjestyksessä on huolehtia ruumiista ja sitten kaikista niistä tehtävistä, jotka sukellusonnettomuuden tutkiminen vaatii. Se että suomalaissukeltajat rikkoivat luolan sukelluskieltoa on erillinen kysymys, emmekä kiinnitä siihen nyt huomiota, poliisimestari Kristin Elnaes sanoo NRK:ssa.

Poliisi ei tiennyt suomalaisten nosto-operaatiosta etukäteen. Se tuli yllätyksenä myös Norjan sukellusliitolle. Liitosta kehutaan, että on hyvä, että vainajat on saatu ylös syvyyksistä, vaikka suomalaiset toimivatkin omin päin, vastoin sääntöjä.

Sukeltajaliitto: Hyvä asia

Kaksi suomalaista menehtyi luolastoon 6. helmikuuta. Kolme muuta sukeltajaa selvisi pinnalle hengissä. Norjan poliisi päätti helmikuun loppupuolella, että luolastossa kuolleiden suomalaissukeltajien ruumiita ei nostettaisi. Operaatiota pidettiin liian vaarallisena.

- Suomen Sukeltajaliitolla ei ole mitään tekemistä tämän operaation kanssa, sanoo Sukeltajaliiton laite- ja turvallisuusvaliokunnan jäsen Jouni Piispanen.

Hän kommentoi ruumiiden nostoa yleisellä tasolla sukeltajana.

- Niin kauan kuin se ei ole laitonta, näen että se on hyvä asia, Piispanen sanoo.

Hänen mukaansa vainajien nostaminen on varmasti omaisten kannalta hyvä ratkaisu. Myönteistä on sekin, että nyt luolastoon ei jää mitään, mikä saattaisi houkutella paikalle uusia sukeltajia.

- Juridinen puoli on asia erikseen, Piispanen sanoo. On epäselvää, rikkooko sukelluskiellon rikkominen myös lakia.

Kahden suomalaisen ruumiit olivat noin 110 metrin syvyydessä Pluragrottan vedenalaisessa luolastossa. Se sijaitsee Pohjois-Norjassa lähellä Mo i Ranan kaupunkia.