1. yle.fi
  2. Uutiset

Taksikauppa uhkaa siirtyä ulkomaille ja kalusto vanhentua

Hallituksen kehysriihi poisti taksien veroedun. Perusajoja ajavalle taksiyrittäjille se tietää tuhansien eurojen menetystä. Tämä voi vanhentaa taksien autokantaa ja siirtää autokaupan ulkomaille. Myös taksat voivat nousta.

liikenne
Takseja jonossa.
Yle

Suomalaiset ovat tottuneet siihen, että taksiautot ovat suhteellisen uusia ja hyväkuntoisia. Tämän on mahdollistanut se, että autojaan uusineet taksiautoilijat ovat saaneet hyvitystä autoverosta kolmen vuoden välein.

Nyt taksiyrittäjät menettävät tämän ammattikunnalla pitkään käytössä olleen veroedun. Hallitus päätti kehysriihessään, että autokauppaan liittyvä verovähennysoikeus poistuu perusajossa olevilta takseilta.

- Ilman veroetua kauppa olisi jäänyt sillä hetkellä tekemättä.

Taksiyrittäjä Jukka Läntinen, Pori

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, taksiyrittäjä maksaa autokalustostaan tuhansia euroja kalliimman hinnan. Maksimissaan veroetu on ollut 9600 euroa. Taksiyrittäjien mukaan muutos saattaa vanhentaa taksien autokantaa ja siirtää autokauppaa ulkomaille.

Porilainen taksiyrittäjä Jukka Läntinen vaihtoi autoa tammikuussa. Hän sai kaupassa täyden veroedun.

- Ilman sitä kauppa olisi jäänyt sillä hetkellä tekemättä. Olisin miettinyt vähän käytettyä autoa ulkomailta tai halvempaa kalustoa täältä, Läntinen sanoo.

Muutos ei koske kaikkia

Muutos ei koske erityisvarusteltuja takseja. Invakaluston verottumuuteen ja esteettömän kaluston 15000 euron veroetuun ei siis tule muutoksia. Myös linja-autokalusto on edelleen täysin verotonta.

Taksiliitto onkin nyt huolissaan siitä, että muutos verotuksessa lisää eriarvoisuutta julkisessa liikenteessä.

- Tämä viestii valtion halusta suosia suurempaa kalustoa, todetaan Suomen Taksiliiton lausunnossa.

Taksoilla nousupaineita

Suomen Taksiliitosta ennakoidaan, että veroedun poistuminen käy lopulta myös matkustajan kukkarolle. Taksilla matkustamisen taksat vahvistetaan vuosittain valtioneuvostossa.

- Jos tämä suunnitelma nyt todella toteutuu, niin kyllä me korotusta tulemme esittämään, sanoo Suomen Taksiliiton toimitusjohtaja Lauri Säynäjoki.

Lue seuraavaksi