1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. diakonit

Yhä useampi hakee kirkon diakonia-apua Helsingissä

Diakoniatyön apua tarvitsevat etenkin yksinhuoltajaperheet.

diakonit
Kuvamontaasissa euro, äiti ja lapsi portilla.
Pekka Kauranen / Yle

Helsingin seurakuntien diakoniatyö saa yhä enemmän asiakaskontakteja. Avuntarvisijoiden määrä kasvoi viime vuonna viidella tuhannella edellisvuodesta. Myös kirkon myöntämien taloudellisten avustusten euromäärä kasvoi merkittävästi edellisvuoteen verrattuna.

– Asiakkaiden ongelmat ovat monimutkaistuneet ja laajentuneet. Jotta niitä pystytään vähänkään tukemaan eteenpäin niin tarvitaan useampi tapaamiskerta per asiakas, kertoo Helsingin seurakuntien diakoniatyön päällikkö Kirsi Rantala.

Rantalan mukaan on huolestuttavaa, että suurin osa asiakkaista on yksinhuoltajia, joilla on muutoinkin tiukkaa.

– Taloudellinen tilanne kärjistyy etenkin yksinhuoltajaperheissä. Useimmiten yksinhuoltaja on naishenkilö ja jos on töissäkin, niin hän on hyvin pienipalkkainen.

– Yksihuoltaja tarvitsee ison asunnon. Yksinhuoltaja vaatii myös monenlaisia muita tukitoimia, esimerkiksi verkoston ympärilleen. Täällä pääkaupunkiseudulla verkoston luominen ei ole ehkä hirveä helppoa, Rantala kertoo.

Rantala arvelee, että hallituksen kehysriihessä tekemä päätös leikata lapsilisiä voi vaikuttaa suoraan Helsingissä tehtävään diakoniatyöhön.

– Lapsilisä on vahva taloudellinen tuki. Se ei ole mitään mikä laitetaan säästötilille vaan sillä ostetaan leipää ja maitoa. Ja kun se nyt vähentyy se tarkoittaa suoraan jotain pois perheen ruokapöydästä.

Lue seuraavaksi