Putin: Venäjälle perustettava lännestä irrallinen maksujärjestelmä

Omalla järjestelmällään Venäjä korvaisi Visan ja MasterCardin, jotka eivät enää palvele Rossija-pankin asiakkaita. Yhdysvaltain mukaan Rossija on Putinin lähipiirin oma pankki.

talous
Venäjän presidentti Vladimir Putin kokouksessa Kremlissä Moskovassa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin kokouksessa Kremlissä Moskovassa 24. maaliskuuta.EPA / Aleksei Nikolski / RIA Novosti

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mielestä Venäjän on luotava oma kansallinen maksujärjestelmä kilpailemaan länsimaisten luottokorttiyhtiöiden Visan ja MasterCardin kanssa.

Japani ja Kiina ovat kyenneet luomaan hyvin toimivat järjestelmät; miksi se ei siis onnistuisi Venäjältäkin, Putin sanoo. Hänen mukaansa hallitus ja keskuspankki ovat jo ryhtyneet tutkimaan asiaa.

Visa ja MasterCard lopettivat viime viikolla palvelujen tarjoamisen joillekin venäläispankeille osana lännen vastatoimia Krimin kriisissä. Pankkien asiakkaille se tarkoitti, etteivät heidän luottokorttinsa enää toimineet.

Sittemmin palvelut on palautettu Rossija-pankkia lukuun ottamatta. Yhdysvaltain mukaan Rossija on Venäjän korkeiden virkamiesten "henkilökohtainen pankki".

Putinin mukaan päätös koituu luottokorttiyhtiöiden omaksi vahingoksi. Toimillaan ne menettävät jalansijan tuottavista markkinoista, Putin sanoi.

Lähteet: Reuters, AFP, AP