Yltyvän melusaasteen seurauksia - tinnitusta jo alakouluikäisillä

Melualtistus rasittaa kuuloelinten ohella koko kehoa, kertoo kuuloaktivisti Markku Kallio. Mp3-soittimien myötä kuulovaurio ei enää kysy ikää.

terveys
YLE / Mari Latva-Karjanmaa

Vanhempien ikäpolvien kuulovauriot ovat monesti työperäisestä, jopa vuosikymmenien hiipivästä altistuksesta syntyneitä. Lisääntynyt kuulokekuuntelu ja yleinen melualtistuksen kasvu voivat kuitenkin tuottaa ikäviä yllätyksiä jo hyvinkin nuorille korville.

– Melusaastetta on nykyään joka puolella ja siltä on vaikea suojautua. Tinnitys on lisääntynyt hälyttävästi nuorilla. Tunnen jopa 8-vuotiaan, joka kärsii korvien soimisesta, valittelee Länsi-Suomen kuulopiirin puheenjohtaja Markku Kallio.

– Tinnitus alkaa harvoin yhdestä tai kahdesta kerrasta, vaan sen kehittyminen vie vuosia. Ongelmaa vaikeuttaa juuri se, ettei kehittyvää kuulovauriota aluksi edes huomaa, Kallio varoittaa.

Kallio patistaa etenkin keski-ikäisiä korvatulppien hankkimiseen. Ammattimuusikot ja nuori sukupolvi ovat Kallion mukaan jo havahtuneet kuulonsuojeluun paremmin kuin ne varttuneet puristit, joiden mielestä keikalla musiikin pitää tuntua selkäpiissä asti.

Omaa kuuloa ei voi korvata

Jos korvat soivat elokuvissa olon tai konsertti-illan jälkeen vielä aamullakin, on se selvä merkki liiallisesta melualtistuksesta. Kuulovauriokynnyksen alle jäävälläkin melulla on ihmiseen monia vaikutuksia.

Esimerkiksi työpaikoilla yleistyneissä avokonttoreissä taustamelu tuskin äityy hälinää pahemmaksi, mutta harmitonta sekään ei ole.

– Ääntä on pakko korottaa kun taustamelu kovenee, melu haittaa keskittymistä, vaikuttaa hermostuneisuuteen ja kiireen tuntuun, Markku Kallio listaa.

Jos illalla nukkumaan mennessä ilmaantuu nukahtamisvaikeuksia ja korvissa soi, kannattaa viimeistään silloin miettiä, miten päivän aikana kertynyttä melurasitusta voisi omalla kohdalla vähentää.

– Omaa kuuloa ei hyvilläkään laitteilla voi korvata, Markku Kallio muistuttaa.