Aasian pisin ja verisin konflikti on päättynyt rauhansopimukseen

Yli 120 000 kuolonuhria vaatinut konflikti Filippiinien hallituksen ja itsenäisyyttä tavoitelleiden muslimikapinallisten välillä on saatu päätökseen.

Ulkomaat

Filippiinien hallitus ja muslimikapinallisten suurin ryhmittymä ovat allekirjoittaneet historiallisen rauhansopimuksen Manilassa tänään torstaina. Yli 120 000 kuolonuhria vaatinut konflikti on näin saatu kahden osapuolen väliltä päätökseen. Rauhanneuvotteluja on käyty vuodesta 2001 lähtien.

Rauhansopimus myöntää muslimienemmistön asuttamalle Mindanaon saarelle entistä laajemman poliittisen autonomian. Sopimus ei kuitenkaan välttämättä lopeta kaikkea väkivaltaa alueella, sillä muut muslimikapinallisten ryhmittymät ovat vannoneet jatkavansa taistelua alueen itsenäistymiseksi.

Filippiinien presidentti Benigno Aquino III ja muslimikapinallisten suurimman ryhmittymän Moron islamistisen vapautusrintaman (MILF) johtajat allekirjoittivat sopimuksen tunnin kestäneessä seremoniassa. Paikalla oli myös rauhanneuvotteluja johtanut Malesian pääministeri Najib Razak.

– Osapuolet eivät ole katsoneet menneisyyden ongelmiin vaan tulevaisuuden lupaukseen allekirjoittaessaan tämän sopimuksen, pääministeri Najib Razek sanoi.

Muslimit katsovat Filippiinien eteläisten saarien kuuluvan heille historiallisesti. Arabikauppiaat saapuivat saarille 1200-luvulla ja toivat mukanaan islamin uskon sinne.

MILF:n riveissä on taistellut noin 10 000 aseistettua kapinallista. Se tekee siitä Filippiinien suurimman muslimikapinallisten ryhmittymän. Filippiiniläisten enemmistö on katolilaisia.

Lähteet: AP, AFP