1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Tymošenko asettuu odotetusti presidenttiehdokkaaksi

Ukrainan entinen pääministeri Julija Tymošenko on maansa poliittisen kentän ristiriitaisimpia hahmoja. Presidenttiehdokkaana hän sanoo ajavansa Ukrainan yhtenäisyyttä.

Ukraina
Ukrainan entinen pääministeri Julija Tymošenko puhuu mielenosoittajille Kiovan Itsenäisyyden aukiolla.
Ukrainan entinen pääministeri Julija Tymošenko puhui mielenosoittajille Kiovan Itsenäisyyden aukiolla 22. helmikuuta.Igor Kovalenko / EPA

Ukrainan entinen pääministeri Julija Tymošenko on ilmoittanut odotetusti, että hän asettuu ehdolle toukokuun presidenttivaaleissa.

Tymošenko sanoi ryhtyvänsä Ukrainan yhtenäisyyttä ajavaksi ehdokkaaksi. Hän katsoi myös ansainneensa moraalisen oikeuden sanoa taistelevansa korruptiota vastaan.

Tymošenko on Ukrainan poliittisen kentän ristiriitaisimpia hahmoja. Osa ihailee häntä demokratian esikuvana, osa syyttää oman edun tavoittelusta ja hämärästä menneisyydestä.

Hänet tuomittiin edellisen hallituksen aikana vankeuteen Venäjän kanssa tehdyistä kaasukaupoista. Tuolloinen oppositio ja länsimaat pitivät tuomiota poliittisena. Hänet vapautettiin heti presidentti Viktor Janykovitšin syrjäyttämisen jälkeen.

Tymošenko on ollut kahdesti pääministerinä ja pyrki myös presidentiksi vuonna 2010, mutta hävisi niukasti Janykovitšille. Seitsenvuotinen vankeustuomio virka-aseman väärinkäytöstä kaasukauppojen yhteydessä langetettiin seuraavana vuonna.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi