Hyppää sisältöön

"Älä syö vihertävää sipsiä!"

Moni herkuttelija on saattanut löytää perunalastupussistaan vihertävän sipsin. Eviran erikoistutkija muistuttaa, ettei vihertäviä perunoita tai niistä tehtyjä jalosteita tule syödä. Tutkija pitää vihertävän perunalastun päätymistä sipsipussiin uskomattomana juttuna.

Kuva: Yle

Perunalastupussista löytyvää vihertäväreunaista lastua ei pidä syödä, näin ohjeistaa Eviran erikoistutkija Anja Hallikainen. Syynä ovat perunan luontaiset myrkyt eli glykoalkaloidit. Sopivissa määrin ne suojaavat perunaa ja antavat sille hyvän maun, mutta liiallisina pitoisuuksina ne pilaavat maun ja ovat vaaraksi ihmiselle.

– Tuollainen perunalastupussista löytynyt vihertävä sipsi on ihan uskomaton juttu!

Ihan uskomaton juttu!

Erikoistutkija Anja Hallikainen

Erikoistutkija Hallikaisen mukaan vastuu perunan laadusta on kaupalla ja tuottajalla. Vihertyneitä perunoita tai perunasta valmistettuja tuotteita ei pitäisi myydä.

– Jos perunassa on päällä vihreää, niin myrkkyä voi olla myös sisäosissa, kuvailee erikoistutkija.

Liian suurina pitoisuuksina perunan luontaiset myrkyt aiheuttavat ihmisille myrkytysoireita, kuten oksentelua ja vatsakipua. Tutkijan mukaan vihreäkulmainen perunalastu tuskin aiheuttaa oksentelua, mutta suurina pitoisuuksina myrkyt ovat vaarallisia.

– Joskus on ihmisiä kuollutkin näihin myrkkyihin, en tosin ole kuolemista kuullut 25 vuoteen, muistelee Eviran erikoistutkija Anja Hallikainen.

Jokainen perunalastu kuvataan

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Real Snacks Oy valmistaa osan suomalaisten syömistä perunalastuista. Valmistuspäällikkö kertoo, että teoriassa vihertävä perunalastu voi päätyä kuluttajalle, mutta käytännössä tämä ei ole mahdollista.

– Kaikki valmiit perunalastut kuvataan ja virheelliset lastut poistetaan. Kone tekee tämän lajittelun, kertoo valmistuspäällikkö Jukka Kivioja.

Voisin syödä semmoisen.

Valmistuspäällikkö Jukka Kivioja

Kiviojan mukaan sipsituotantoon valitaan sellaiset lajikkeet, jotka eivät ole alttiita vihertymiselle ja esimerkiksi jo perunannostossa tehdään visuaalista lajittelua. Perunoita tarkastellaan tehtaalla useampaan otteeseen.

Kivioja tarkasteli yrityksen saamaa asiakaspalautetta.  Kahden viime vuoden aikana ei kukaan asiakas ole lähettänyt palautetta vihertyneestä perunalastusta. Söisikö valmistuspäällikkö itse vihertyneen perunalastun?

– Voisin syödä semmoisen. Ulkonäöltään se ei ole sellainen kuin sen kuuluisi olla, mutta minusta sen syöminen on varsin turvallista.