1. yle.fi
  2. Uutiset

Obama: NSA lopettaa puhelutietojen keräämisen

Yhdysvaltain hallinnon asiantuntijalautakunta ilmoitti tammikuun loppupuolella, että turvallisuusvirasto NSA:n harjoittama amerikkalaisten puhelutietojen keruu on laitonta ja tehotonta.

Ulkomaat

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lupaa, että kansallinen turvallisuusvirasto NSA lopettaa amerikkalaisten puhelutietojen joukkokeräämisen. Obaman mukaan NSA voi taltioida puhelutietoja jatkossa vain, jos tuomioistuin myöntää luvan tiettyjen numeroiden tarkkailuun. Hätätilanteessa puhelutietoja voitaisiin kuitenkin pyytää ilman oikeuden lupaa.

Puhelutietojen säilyttäminen jää puhelinyhtiöiden hartioille. Mikäli hallitus pyytää puhelinyhtiöiltä tietoja, niillä olisi velvollisuus antaa pyydetyt tiedot ajoissa. Tietojen luovuttamisen perusteena pitää olla uhka kansalliselle turvallisuudelle.

Yhdysvaltain hallinnon asiantuntijalautakunta ilmoitti tammikuun loppupuolella, että turvallisuusvirasto NSA:n harjoittama amerikkalaisten puhelutietojen keruu on laitonta ja tehotonta. Lautakunta myös suositteli, että Obama lopettaa ohjelman ja määrää kerätyt sadat miljoonat tiedot tuhottaviksi.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi