1. yle.fi
  2. Uutiset

Lars Hulden: Ei tähtiä tänä yönä, sir

Lars Huldenin runokokoelma Ei tähtiä tänä yönä, sir opettaa lukijalle oikeaa elämänasennetta. Pois turha katumus ja ruikutus. Elä tätä hetkeä, kun se vielä on edessäsi, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

sanataide
Lars Huldén - Ei tähtiä tänä yönä, sir
Kustannusosakeyhtiö Siltala

Yleisessä symboliikassa puhutaan ihmisten elämästä matkana, jonka päättyminen tarkoittaa myös elämän loppumista eli kuolemaa. Tällaisessa ajattelussa lähdetään siitä, että ihmisen elämä on enemmän tai vähemmän eheä kokonaisuus, jossa on selvästi matkan vaiheet. Matkan valmistelu ja suunnittelu tarkoittaa aikaa äidin kohdussa. Matkalle lähtö kuvastaa tietysti syntymää. Varsinainen matka sen kaikkine vaiheineen on se itse elämä. Matkalta paluu tai matkan päättyminen tarkoittaa sitten ihmisen kuolema.

Vaikka ihmisen elämä matkana on oikeastaan kaunis ja eheä symboli niin tosiasiassahan matka kuvastaa aika harvan ihmisen taivalta. Kristillisessä symboliikassa laiva kuvastaa sekä seurakuntaa ja samalla seurakunnan mukana tehtävää matkaa vaarallisen ja myrskyisän meren yli kohti paratiisia tai taivasta.

Kirjailija ja kielentutkija Lars Hulden on viimeisessä runokokoelmassaan Inga stjärnor i natt, sir vuodelta 2012 käyttänyt myös sekä matka että laiva symboleita kuvatessaan ihmisen elämää. Kokoelma ilmestyi runoilijan 88-vuotissyntymäpäivän kunniaksi myös suomeksi Pentti Saaritsan suomentamana. Se on nimeltään Ei tähtiä tänä yönä, sir. Kokoelman on kustantanut Siltala. Huldenin laiva ei ole mikään pursi vaan aivan tavallinen Ruotsin tai Tallinnan laiva, missä ihmiset nauttivat kaikista laivan antimista; ruuasta, juomasta ja tanssista.

Lars Hulden on syntynyt 6. helmikuuta 1926 Pietarsaaressa. Lapsuutensa hän asui Munsalassa, joka on inspiroinut häntä myös kirjailijana. Hulden aloitti kirjailijana vuonna 1958 ja on julkaissut erityisesti lyriikkaa mutta myös näytelmiä, kabareeta ja proosaa aivan viime vuosiin asti. Koulutukseltaan hän on kielentutkija ja hän toimi Helsingin yliopiston pohjoismaisten kielten professorina vuosina 1964 – 1989, jolloin jäi täysin palvelleena eläkkeelle. Lars Hulden tutki erityisesti Suomen ruotsinkielisten alueiden paikannimistöä mutta myös runoilijoita Carl Mikael Bellmann ja Johan Ludvig Runeberg. Koko Lars Huldenin kaunokirjallinen ja tieteellinen tuotanto sisältää yli 50 teosta.

Vanha mies muistelee pilke silmäkulmassa

Lars Hulden ei ole uusimmassa runokokoelmassaan mikään murheellinen ja surullinen menneen elämän muistelija, vaikka melkein koko elämä on jo takanapäin. Pikemminkin hän yrittää vielä vanhanakin nähdä elämän iloisia ja valoisia puolia, vaikka portaat ovatkin vanhalle vaarallisia kulkea varsinkin alaspäin. Huldenin mielestä vanhoille ihmisille pitäisikin kirjoittaa ohjeita siitä, miten portaissa voisi kulkea menettämättä henkeään. Hulden ei myöskään halua katua tekemisiään tai tekemättä jättämisiään kuten hän kirjoittaa seuraavassa runossa:

_ Katumus. Katumus,_

_ läimäytä katumustasi lautasille_

_ ja anna laukata tiehensä_

_ viheriöiville niityille,_

_ siellä se saa rauhan._

_ Katumus ei vedä mitään kuormia._

_ Katumuksellasi et voi ratsastaa,_

_ siitä saa vain takamuksensa kipeäksi._

Mutta ei Hulden näe vanhuutta myöskään minään ylevänä ja hienona asiana, vaikka yleisesti siinä nähdään paljon kunnioitettavaa ja puhutaan ihmisen korkeasta iästä. Pikemminkin runoilijan mielestä pitäisi puhua matalasta iästä, koska ihminen oikeastaan kutistuu fyysisesti vanhetessaan. Nuorena ihminen oli täysikokoinen ja vanhana takkikin roikkuu hartioilla kuin hengarissa.

Lars Huldenin runoissa on paljon ihmettelyä elämän nopeasta kulusta ja siitä, miten erilaisia asioita ihminen eri-ikäisenä havaitsee ympärillään. Olisiko kyse siitä, että nuorena ihminen oli liian kiireinen, eikä ehtinyt nähdä mitä kaikkea ympärillä tapahtuu. Minusta seuraavassa runossa on jotakin hyvin olennaista paitsi runoilijan tavasta havaita maailmaa myös hyviä ohjeita kenelle tahansa meistä.

_ Aiheet alkavat loppua._

_ Ei siinä ihmettelemistä._

_ Olet kolunnut pitkin metsiä_

_ pian sata vuotta tarvepuuta etsimässä._

_ Et ole ehkä huomannut_

_ että metsä on täynnä suoria,_

_ terveitä kuusia ja mäntyjä._

Lars Huldenin runokokoelma Ei tähtiä tänä yönä, sir saa mielestäni lukijan seesteiselle mielelle. Siinä vanha mies muistelee mennyttä pilke silmäkulmassa mutta myös sen elämän tärkeimmän asian eli sen rakkauden huomaten. Sitä me kaikki tarvitsemme ja kaipaamme. Vanha runoilija opettaa lukijalle myös oikeaa elämänasennetta. Pois turha katumus ja ruikutus. Elä tätä hetkeä, kun se vielä on edessäsi.

Lue seuraavaksi