yle.fi-etusivu

Tiimilukiossa samalla tunnilla opitaan fysiikkaa ja kuvataidetta

Jyväskylän lukioissa on kehitetty uusi oppimismalli, josta toivotaan esimerkkiä koko maahan. Tiimilukiossa oppiaineita yhdistellään ja oppiminen tapahtuu yhdessä. Kokemukset osoittavat, että malli tukee tulevaisuuden lukiolle asetettuja tavoitteita eli osallistumista ja yhteiskunnan ymmärtämistä.

Kotimaa
Lukiolaiset tekevät ryhmätyötä tablettien ja tietokoneiden ääressä.
Jenny Huttunen / Yle

Voionmaan lukiossa on meneillään hifistely-tunti eli yhdistetty yhteiskuntatiedon ja filosofian oppitunti. Kurssilla on kaksi opettajaa, jotka opettavat osan tunneista yhdessä ja osan erikseen.

– Tällä kertaa meillä on filosofian tunti, eli painopiste on filosofiassa, mutta käsiteltävät aiheet ovat yhteiskunnallisia. Yksi ryhmä pohtii esimerkiksi eetisten teorioiden pohjalta maahanmuuttoa ja maahanmuuttopolitiikkaa, toinen tasa-arvoista avioliittolakia ja kolmas uskonnon opetusta kouluissa, kertoo filosofian opettaja Jarkko Sairanen.

Tieto kytketään arkeen

Oppiaineiden yhdistäminen on osa Jyväskylän lukioissa parin vuoden ajan kokeiltua tiimilukiomallia. Ajatuksena on syventää oppimista yhdistämällä rohkeasti eri aineita.

Mitä enemmän tietoa saa liitettyä yhteiskuntaan ja oppilaiden omaan elämään, niin sitä paremmin se pysyy mielessä.

Jarkko Sairanen

– Kulttuurihistorian ympärille on koottu kurssi, missä on äidinkieltä, englantia, historiaa ja kuvataidetta. Toisella kurssilla on yhdistetty kuvataide ja fysiikkaa eli yllättäviäkin pareja on löytynyt, kertoo Tiimilukio-hankkeen koordinaattori Risto Sarvilinna.

Tieto myös yritetään kytkeä mahdollisimman tiiviisti oppilaiden arkeen.

– Mitä enemmän tietoa saa liitettyä yhteiskuntaan ja oppilaiden omaan elämään, niin sitä paremmin se pysyy mielessä, Jarkko Sairanen toteaa.

Tiimissä ei matkusteta siivellä

Toinen tiimilukion keskeinen ajatus on yhdessä oppiminen. Tehtäviä pähkäillään opettajan kokoamissa tiimeissä.

Kaikki eivät välttämättä aina keskity, mutta kyllä me aina saadaan lopulta homma toimimaan.

Sanja Kainu

– Kaverit on tuonut oman mielipiteensä ja oman näkökulmansa aiheeseen, kertoo lukiolainen Niklas Björk.

Tiimissä jokaisella on oma rooli, minkä toivotaan estävän siivellä matkustamista. Toimintatapojen löytyminen ei ole ollut helppoa.

– Kaikki eivät välttämättä aina keskity, mutta kyllä me aina saadaan lopulta homma toimimaan, kertoo lukiolainen Sanja Kainu.

Risto Sarvilinnan mukaan tiimilukio eroaa perinteisestä ryhmätyöskentelystä siinä, että tiimin toimintaan kiinnitetään enemmän huomiota.

– Tiimi aloittaa ehkä ryhmänä, mutta kehittyy kurssin ja lukion edetessä enemmän ja enemmän tiimiksi, Sarvilinna kuvailee.

Motivaatio kasvanut

Osa kokeista tehdään tiimeissä, osa yksin. Oppimistulokset ovat olleet rohkaisevia. Laajat kokonaisuudet auttavat ylioppilaskokeissa ja kaverit lisäävät motivaatiota.

Kun opiskelijoilta on kysytty palautetta, niin vastaukset ovat olleet pohjoiskorealaisia lukuja.

Risto Sarvilinna

– Oppimistulokset ovat samaa tasoa kuin tavallisillakin kursseilla, mutta motivaatio on ollut hyvä. Kun opiskelijoilta on kysytty palautetta, niin vastaukset ovat olleet pohjoiskorealaisia lukuja, melkein 100 prosenttia on sitä mieltä, että tykkää, Risto Sarvilinna kertoo.

Voionmaan lukiota käyvä Pekka Juvakka on yksi tykkääjistä.

– Oppiminen on ollut paljon helpompaa ja tunnit ovat paljon mukavampia kuin perusoppitunnit. Tiimeissä vaan tuntuu rennommalta.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Brexit

BBC:n mukaan erosta maksettava summa voisi olla jopa noin 45 miljardia euroa

Britannia on valmis maksamaan EU:lle enemmän erorahaa

Geenit

Voiko vanhenemista hidastaa? Amissi-yhteisön geenimuunnos johdatti tutkijat pitkäikäisyyden jäljille

Vaakakapina

Onko kumppanisi kommentoinut kehoasi? Vastaa Vaakakapinan parisuhdekyselyyn!

Tennis

Sharapovan toimet poliisitutkinnassa Intiassa – epäillään huijauksesta