Hyppää sisältöön

Hevosen kantokyky puhuttaa – Saako ylipainoinen ratsastaa?

Minkä painoista ratsastajaa minkäkin kokoinen hevonen jaksaa kantaa? Tätä kysymystä pohditaan monilla talleilla. Jotkut yrittäjät ovat päätyneet jopa asettamaan harrastukselle painorajan.

Hevospiireissä on puhuttu viime vuosina paljon siitä, ratsastavatko liian isot ihmiset liian pienillä hevosilla ja minkä verran kiloja hevoset oikeastaan jaksavat kantaa. Monet ovat jopa sitä mieltä, että ylipainoisilla ei ole asiaa hevosen selkään.

– Varmasti ihmisten koko ja paino on lisääntyneet ja ratsastuskouluissa hevosten koulutustaso ja laatu on kehittynyt ja kun niitä halutaan säästää niin tietysti keskustellaan myös ratsastajan painosta, koulu- ja esteratsastuksessa kansainvälisesti toimiva tuomari ja ratsastusurheilun legenda Kaija Borup sanoo.

Useissa ratsastuskouluissa on asetettu ratsastajille enimmäispainorajoja, jotka vaihtelevat noin 75 kilosta sataan kiloon. Myös Borup on kiinnittänyt ratsastajien painoon ja huonoon kuntoon huomiota kisakentillä.

–  Välillä tuntuu, että onko kaikkien saatava kilpailla, kun katsoo ratsastajan painoa ja osaamistasoa ja hevosta. Välillä käy mielessä onko se hevosen sopimatonta kohtelua. Mutta asioita ei saisi sanoa ääneen, Borup sanoo.

–  Nykyaikana tuntuu siltä, että kaikilla on oikeus tehdä kaikkea, vaikkei se olisikaan hyväksi osapuolille. Polkupyörällä voi ajaa kaikki, täytyy vaan olla vähän reilumpi polkupyörä, mutta kyllä varmaan on sellaisia henkilöitä, joiden ei pidä nousta hevosen selkään.

Tallien painorajat eivät silti saa Borupin varauksetonta suosiota.

–  Silloin täytyy olla joku järjestelmä, ettei voi toimia niin, että kun ei tykkää jostain ihmisestä, niin sanoo, että olet liian iso. Eikä se kyllä pelkästään kiloista ja senteistäkään ole kiinni, mutta se on helpoin asettaa, sanoa, että jos painat 80 kiloa, niin et voi ratsastaa.

Mikkelin Haukivuorella Toivonharjun tallilla Markku Janhunen vetää vaellusratsastuksia islanninhevosilla harva se päivä. Janhunen on iso 190-senttinen mies ja islanninhevoset ovat pieni hevosrotu, ponin kokoinen oikeastaan. Hevospiirien viime aikainen keskustelu siitä miten painavaa ihmistä minkäkin kokoinen hevonen jaksaa kantaa, on Janhusellekin tuttu.

–  En ole koskaan kokenut, että islanninhevonen olisi liian pieni kantamaan minua.  Ei ole todellakaan tällaisten hyväkuntoisten ja terveiden hevosten kanssa milloinkaan ollut ongelmaa ratsastajan painon suhteen, minulla käy asiakkaana varmasti vielä paljon painavampiakin kuin itse olen, Janhunen pohtii.

–  Minunkin tuntemani islantilaiset nauroivat, kun keskustelin heidän kanssaan tästä aiheesta. Islannissa kaikki ratsastaa, ketkä haluaa ratsastaa. Issikat ovat kantaneet parin sadan kilon kuormia selässään, niin miksei siellä voisi tasapainoinen satakiloinenkin olla? Eikä hevosilleni ole ainakaan todellakaan mitään vaivoja aiheutunut, pikemminkin päinvastoin.

Onko ratsastajan enimmäispaino 60, 100 vai 180 kiloa?

Yleisimmin vallalla tuntuu olevan käsitys, että hevonen voisi ongelmitta kantaa korkeintaan 15-20 prosenttia omasta painostaan. Kattavaa tutkimusta hevosen kantokyvystä ei kuitenkaan  ole, ja muutamien ulkomailla tehtyjen tutkimusten tulokset vaihtelevat.

Ruotsalainen Ridsport lehti vertasi taannoin brittiläistä, japanilaista ja amerikkalaista tutkimusta. Brittitutkimuksen perusteella hevosen selässä ei saisi olla enempää kuin 10 prosenttia sen omasta painosta, satulan paino pois lukien. Jos hevonen siis painaisi 500-600kg voisi ratsastaja painavimmillaan olla vain 60 kiloinen. Tutkimuksessa todettiin, että vain viisi prosenttia tutkimukseen osallistuneista ratsastajista oli riittävän kevyitä hevoselleen.

Japanilaistutkimus sen sijaan väittää, että hevonen voisi kantaa kolmanneksen omasta painostaan, siis 500-600 kiloisella hevosella voisi olla jopa 180 kiloinen taakka kannettavanaan. Japanilaiset tekivät hevosille biomekaanisia mittauksia, jotka osoittivat taakan vaikutuksen hevosen käyntiin ja raviin.

Amerikkalaistutkimus puolestaan tuli lopputulemaan, että hevonen voi kantaa 20 prosenttia painostaan. Tutkimuksessa huomattiin, että hevosten lihakset kipeytyivät kun ne kantoivat 25-30 prosenttia omasta painostaan, mutta alle 20 prosentin paino ei aiheuttanut hevosille ongelmia.

On myös tutkimuksia, joiden perusteella hevosen oman painon sijaan tärkeää sen kantokyvyn kannalta on sääriluiden paksuus ja selän leveys. Massiivisemmat hevoset kantavat siroja hevosia suurempia taakkoja.

Ei ne kilot ja sentit vaan...

Kaija Borup ei usko tarkkoihin kilomääritelmiin.

–  Sitä ei ainakaan voi määritellä senttien ja kilojen kautta vaan on monta muuta asiaa mitkä vaikuttavat hevosen kantokykyyn. Ratsastus perustuu siihen, että ratsastaja mukautuu hevosen liikkeisiin ja jos sitä ei tapahdu, niin silloin pienikin paino on hevoselle epämukavaa ja ratsastajallekin.

Borup pitää kuitenkin kiinni siitä, ettei ratsastus ole laihdutuslaji siinä mielessä, että reilusti ylipainoisen ihmisen ei kannata hänen mukaansa kannata aloittaa ratsastusta.

–  Jos on koko ikänsä ratsastanut ja sitten iän myötä on paino noussut, niin ei se ole niin kamalaa, koska kehon hallinta on kunnossa. Ylipainoiselle aloittelijalle en sen sijaan ratsastusta suosittele.

Markku Janhunen ei kieltäisi ratsastusta asiakkaalta painon takia. Yli satakiloisetkin saavat ratsastaa, mutta eivät miten tahansa.

–  Epäliikunnallisten ja ylipainoisten ihmisten kanssa ratsastus jää todella lyhyisiin ja hitaisiin kokeilulenkkeihin. Siinähän on mentävä todella varovasti, koska sieltä jos keikahtaa alas niin luitten rikkomisriski voi olla jo aika iso. Nykyisessä asiakaskunnassa ei tällaisia oikeastaan ole kun keskityn pidempiin vaelluksiin. Niille eivät epäliikunnalliset ihmiset yleensä haluakaan lähteä mukaan.

Islanninhevosia Borupkin pitää pienestä koostaan huolimatta vahvoina.

–  Islanninhevosia on jalostettu vuosikausia juuri kantamaan suuria taakkoja kulkuvälineenä. Luulen, että jalostuksella on päästy sellaiseen tavoitteeseen, että niillä voi isompikin ihminen ratsastaa.

Borup pitää keskustelua ratsastajien painosta tärkeänä, mutta ei silti antaisi sille liian suurta painoarvoa. Isoa, ratsastavaa ihmistä hän neuvoo näin:

–  Laihdutus ei ole haitaksi kenellekään. Kannattaa opettella ratsastamaan, opettella mukautumaan hevosen liikkeisiin. Jos ratsastus tuntuu epämukavalta, niin silloin kannattaa ratsastaa enemmän käyntiä ja kevyttä ravia ja vähemmän harjoitusravia ja vähemmän ilman jalustimia. Jokaiselle löytyy oma tapa.

.
.